Izložba o topličkom termalnom izvoru „Aquae Iasae“ u Ljubljani

Objavljeno: 19.05.2014. 09:56

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:27

Foto: amz.hr

U prostoru Cankarjevog doma u Ljubljani u srijedu 21, svibnja bit će otvorena izložba „Aquae Iasae“ o termalnom izvoru iz Varaždinskih Toplica , u suradnji domaćina i Arheološkog muzeja u Zagrebu, a otvorena je do 26. listopada.

Na izložbi se predstavljaju rezultati istraživanja od 2011. do 2013. godine kada su u arheološkim iskopavanjima  prostora oko prirodnog izvora termalne vode pronađeni brojni natpisi, skulpture i reljefi, ali i 17000 rimskih kovanica koji su kao zavjetni darovi ubacivani u termalni izvor  od 1. Do 4.st.

Osim kamenih spomenika bit će predstavljen i ostali arheološki materijal (keramika, staklo, metal), te 3D rekonstrukcije i animacije izgleda kompleksa u raznim fazama izgradnje.

Na području grada Varaždinskih Toplica uz termalni izvor ljekovite vode, nalazilo se od 1. do 4. st. rimsko naselje Aquae Iasae. Prirodni izvor termalne ljekovite vode nalazi se u današnjem gradskom parku, a upravo oko tog izvora Rimljani su izgradili javni dio naselja - izrazito kultno-lječilišnoga karaktera. Sustavnim arheološkim  istraživanjima, koja  na toj lokaciji od  1953. godine provodi Antički odjel Arheološkog muzeja u Zagrebu, otkriven je  kompleks rimske javne arhitekture, u raznim fazama izgradnje od 1. do 4. st. po Kr.  Kompleks se  sastoji  od kupališnog dijela, koji čine zgrade kupališta s bazenima i bazilikom te prostora oko izvorišta – svetište oblikovano kao forum s hramovima i trijemovima.

Najnovija arheološka istraživanja koja su provedena tijekom  2011. , 2012. i 2013.  godine dala su podatke o izuzetno zanimljivim građevinskim rješenjima oko prirodnog izvora termalne vode.

Brojni nalazi kamenih spomenika potvrđuju izuzetni značaj koje je ovo rimsko naselje imalo kao lječilišno, ali i kao kultno središte u kojem su štovana božanstva vezana uz zdravlje i ozdravljenje. 
 
U uvodnom dijelu izložbe prikazani će biti najznačajniji nalazi  otkriveni tijekom 60 godina koliko traju arheološka iskopavanja na lokaciji u gradskom parku u Varaždinskim Toplicama kao i dosadašnje spoznaje o rimskom naselju Aquae Iasae.

Više pročitajte OVDJE

Komentari