Počele jubilarne 55. Glazbene svečanosti hrvatske mladeži u Varaždinu

Piše: eVarazdin.hr

Objavljeno: 16.05.2012. 08:05

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 09:16

Hrvatsko narodnom kazalište u Varaždinu danas i sutra bit će domaćin jubilarnim 55. glazbenim svečanostima hrvatske mladeži na kojima će nastupiti oko 1580 mladih pjevača iz osnovnih, srednjih i glazbenih škola.

Nastupit će 38 pjevačkih zborova u devet kategorija, izvedena će biti četiri koncerta, a natjecanje će završiti podjelom pohvalnica, priznanja, zahvalnica, plaketa i nagrada te izvedbom zajedničkog kanona.

Organizatori ove manifestacije su Grad Varaždin i Varaždinska županija, dok su pokrovitelji Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske, Agencija za odgoj i obrazovanje te Ministarstvo kulture Republike Hrvatske.

Zamjenik župana Varaždinske županije Milan Pavleković, ujedno i predsjednik Državnog povjerenstva Glazbenih svečanosti Hrvatske mladeži istaknuo je da će ove godine u Glazbenim svečanostima sudjelovati 1580 pjevača u 38 zborova, koji će se natjecati u 9 različitih kategorija.

- Ponosni smo što smo organizatori i ovogodišnjih 55. Glazbenih svečanosti Hrvatske mladeži kojima potvrđujemo da su rasadnik glazbenih talenata koji su niknuli upravo iz ovih svečanosti - istaknuo je Pavleković i zaželio svim učenicima i mentorima puno uspjeha te da i dalje ustraju u razvoju svojeg talenta i ljubavi prema glazbi.

Kako je istaknuo tajnik natjecanja prof. Stjepan Levanić ove će godine na Glazbenim svečanostima najzastupljeniji biti zborovi upravo iz Varaždinske županije, čak njih pet će se natjecati u A kategoriji, za učenike od drugog do šestog razreda osnovne škole, što je izniman uspjeh za Varaždinsku županiju.

U sklopu 55. Glazbenih svečanosti bit će dodijeljena Nagrada za životno djelo, profesoru Vladimiru Kranjčeviću, a za višegodišnje istaknute umjetničke dosege na Glazbenim svečanostima, Nagradu „Marijan Zuber“ primit će profesorica Ružica Kapitan.

Svečanost otvorenja 55. Glazbenih svečanosti Hrvatske mladeži započinje 16. svibnja s početkom u 10 sati u Koncertnoj dvorani HNK Varaždin, a završit će 17. svibnja, podjelom priznanja i nagrada za pjevačke zborove.

Komentari