Zahvaljujući velikodušnim donatorima Gradski muzej Varaždin “traje“ već 90 godina

Piše: J.N./eVz

Objavljeno: 01.11.2015. 18:31

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:09

Foto: Arhiva eVž

U sklopu Srijede u Muzeju, 18. studenoga, s početkom u 19 sati u palači Herzer  (GMV Franjevački trg 10), održava se predavanje na kojemu će biti rijeći o “stvaranju i trajanju“ varaždinskog muzeja. Naime, najbolji način obilježavanja 90. godišnjice osnutka Gradskog muzeja Varaždin jest onaj kojim je i sve započelo – promoviranjem donatora i njihovih donacija...

Početak nas odvodi u 1925. godinu, kada je, zahvaljujući iskazanoj velikodušnosti mnogih varaždinskih obitelji i predmetima darovanima iz njihovih domova, utemeljen prvotni fundus varaždinskoga muzeja.

I tijekom proteklih desetljeća takav entuzijazam pojedinaca pratio je djelovanje Muzeja, a nije se izgubio ni do danas, jer se fundus i nadalje upotpunjuje, ponajprije, poklonima i donacijama.

Među najvećim donacijama GMV-u je zbirka umjetnina s nizom najvrsnijih hrvatskih autora 20. stoljeća je donator naš suvremenik dr. sc. Božo Vjeko Jarak. Dr. sc. Jarak, po vokaciji svećenik, s mnogima od tih umjetnika je i prijateljevao, pa njegova donacija ima i jednu vrlo osobnu dimenziju, o čemu će nam govoriti na prigodnoj Srijedi u Muzeju.

Kao ljubitelj i poznavatelj umjetnosti, s nama će podijeliti i svoja razmišljanja o kršćansko-umjetničkom ozračju, pojavi neukusa i kiča u bogoslužnim prostorima te o trajnim životnim i umjetničkim vrijednostima.

Program će završiti malom proslavom u povodu velikoga jubileja GMV-a.

Komentari