povijesna crtica

OTKRIVAMO Kako su Gojančani spasili američke vojnike iz palog aviona, a Vidovčanci do gola skinuli njemačkog pilota

Objavljeno: 21.10.2017. 17:24

Zadnja izmjena: 22.10.2017. 15:36

Foto: https://imgur.com/gallery/a6RG2, Mirela Horvat

Nikad ispričana priča iz Drugog svjetskog rata dolazi nam upravo iz Gojanca i obližnjeg Vidovca gdje su se, kako mještani tvrde, srušila dva aviona, američki i njemački. Zanimalo nas je što se točno dogodilo pa smo otišli do Branka Furjana, 80-godišnjaka iz Gojanca koji je kao dječak na svoje oči svjedočio događajima. Tako smo uz njegovu pomoć malo dublje zagrebali i na površinu 'izvukli' do sada potpuno nepoznate aktere iz Gojanca zaslužne za stvaranje egzotične gojansko - američke veze, dok bi Vidovčancima na njihovoj brzini čestitao i sam Führer.

Da su Gojanec i Vidovec ostavili traga u Drugom svjetskom ratu potvrđuje i događaj koji se prema riječima našeg sugovornika dogodio 1945. godine u današnjoj ulici Vladimira Nazora u Gojancu gdje se zbog pogotka njemačkih lovaca prisilno spustio oštećeni američki avion, najpoznatiji bombarder iz Drugog svjetskog rata 'Leteća tvrđava.' Inače, ovaj stroj za ubijanje naziv je dobio po brojnim strojnicama kojima je bio opremljen. Branko, koji je na svoje oči to vidio rekao je da su u avionu bila osmorica vojnika koji su izvukli žive glave, no prijetila im je opasnost od dolaska njemačkih vojnika.

- Kako bi ih spasili, nekoliko muškaraca i žena iz sela vrlo brzo su se organizirali i nabacali ih na kola te ih prekrili sijenom i odvezli do Ivanščice prije nego Nijemci dođu po njih. Tamo su ih predali partizanima koji su obitavali na planini i tako su Amerikanci preživjeli upravo zahvaljujući složnim Gojančanima čime je stvorena nezamisliva međukontinentalna veza Gojanec - Amerika, a Nijemci nikad nisu saznali kamo su nestali američki vojnici iz 'Leteće tvrđave'- rekao je Branko.

Budući da je nebo iznad ovog kraja bilo glavni koridor prema Njemačkoj pa je prelijetanje, bombardiranje i buka aviona bila svakodnevica, Branko se na tu situaciju nadovezao s još jednim događajem.

- Iste godine dogodio se i pad njemačkog aviona kod Vidovečkog groblja. Njemačkog lovca oborio je britanski lovac-bombarder 'Spitfire' prilikom čega pilot nije preživio. Kako bi preduhitrili dolazak njemačke vojske, pojedini mještani Vidovca zavidnom su se brzinom našli na mjestu nesreće i do gola skinuli njemačkog pilota, prisvojivši si tako čizme, odjeću i sve ostalo što je imao na sebi i uz sebe, a moglo se iskoristiti u tadašnjem siromaštvu. Kada je došla njemačka vojska, pronašli su vojnog druga potpuno golog koji je svoj vječni počinak pronašao na vidovečkom groblju u blizini nekadašnje stare mrtvačnice, a na križu je pisalo ime Rudolf - prisjeća se Branko. Nažalost, grob više nije moguće pronaći jer su na tom mjestu niknuli novi grobovi.

 

 

Komentari