Kandidatura za Europsku prijestolnicu kulture i poslovna prigoda

Objavljeno: 14.02.2015. 13:45

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: EPK 2020.

Ured za pripremu kandidature grada Varaždina i regije sjever za Europsku prijestolnicu kulture 2020. godine i Hrvatska udruga poslodavaca u petak su u varaždinskom hotelu Turist upriličili prezentaciju inicijative – Europska prijestolnica kulture, na kojem su predstavljene dosadašnje aktivnosti na pripremi kandidature, ali i  poslovne prigode koje se nude poduzetnicima spremnim sudjelovati u ovom projektu te izravni učinci na gospodarstvo gradova koji su postali – Europske prijestolnice kulture.  

- Praksa je pokazala da je to ekonomski isplativ projekt. Liverpool je primjerice, na jedan uloženi euro zaradio osam eura, Essen je ostvario medijsku vrijednost objava od 90 milijuna eura, a još je toliko prihodovao od turističkog prometa. Svi gradovi – Europske prijestolnice kulture, ostvarili su značajnu korist od organizacije ove europske priredbe, stoga je projekt Europska prijestolnica kulture i velika poslovna prigoda za cijeli gospodarski sektor sjeverozapadne Hrvatske – istaknuo je na prezentaciji Raymond Rojnik, voditelj Ureda za pripremu kandidature grada Varaždina i regije sjever za Europsku prijestolnicu kulture, i pozvao ovdašnje poduzetnike da podrže projekt te da se uključe u inicijativu kao predlagači projekata, što je već učinilo nekoliko varaždinskih tvrtki.

Varaždinski gradonačelnik Goran Habuš istaknuo je kako je projekt kandidature za Europsku prijestolnicu kulture 2020. godine, uz već realizirani projekt – Sveučilište Sjever, strateški projekt u koji je uključena cijela regija i potencijalni pokretač njenog razvoja.

- Kandidatura za Europsku prijestolnicu kulture ponukala nas je da počnemo raditi ono o čemu smo pričali godinama, da konačno počinjemo surađivati kao regija. Bez obzira hoćemo li naposlijetku postati Europska prijestolnica kulture 2020. godine ta će suradnja postati praksa od koje će cijela regija ostvariti dugoročnu korist – poručio je gradonačelnik Habuš na prezentaciji na kojoj je sudjelovalo četrdeset poduzetnika s područja sjeverozapadne Hrvatske.
 

Hrvatska udruga poslodavaca, kao neprofitna organizacija dobrovoljnih članova, prepoznala je prigodu koju pruža organizacija ove europske priredbe te se aktivirala u proces pripreme za kandidaturu Varaždina i regije sjever.

- Moram naglasiti da ovo nije način izvlačenja novaca iz tvrtki. U interesu je poduzetnika da i kroz ovaj projekt pronađu svoju novu tržišnu nišu i da unaprijede svoje poslovanje. Želimo dugoročno podići nivo poduzetništva i ojačati ovu regiju, pri čemu će nam dobra praksa gradova koji su bili - Europska prijestolnica kulture, biti odličan putokaz - naglasila je Jasminka Porobija, direktorica varaždinskog Regionalnog ureda Hrvatske udruge poslodavaca.

Raymond Rojnik je na prezentaciji najavio i osnivanje zaklade iz koje će se financirati programi Europske prijestolnice kulture 2020. godine.

Komentari