Hrvatska kinematografija

Kerekeši nakon što im je HAVC odbio i treći film: 'Dijeli se udomljenim autorima, mi smo smrtni neprijatelji'

Objavljeno: 21.07.2023. 09:38

Zadnja izmjena: 21.07.2023. 09:43

 Nakon filmova “Ufuraj se pukni” i “Marginalci”, koji je bio najgledaniji hrvatski film u 2022., te nakon 5 odbijenica, Hrvatski audiovizualni centar je  odlučio odbiti i treći film Kerekesh Teatra - “Pokopaj me nježno”. 

- Očito je da smo smrtni neprijatelji poreznih obveznika, čiji novac se putem spomenute organizacije dijeli šakom i kapom lobistički izborenim 'udomljenim' autorima, pa i početnicima. Hrvatskom filmu koji se godinama kontinuirano  bavi tematikom životnog crnila, rata i tragedije nikako nisu dobrodošli smijeh i vedrina u percepciji običnog malog čovjeka - cinično zamjećuju iz Kekeresh Teatra. 

Izražavaju žaljenje da čak niti nakon što su “Marginalci” ispisali povijest hrvatskog filma i nezavisne produkcije, HAVC nema potrebe podijeliti nam financijske mrvice za razradu scenarija za novi film. Žao im je i svih 
koji su ih pratili i bili dio njihove marginalne priče, s njima ispijali pivicu i družili se u kinima, jer "sve to je očito prisjelo onima koji bi bili sretni da nas uopće nema". 

 - Kerekesh Teatar živi i stvara isključivo za ljude dobre volje koji priznaju životnu realnost, a HAVC neka i dalje podržava podobne i zamata hrvatski film u crni celofan. Jednog dana ćemo se opet družiti u kinima, u još većem broju i s još većim veseljem - ističu Ljubomir i Jan Kerekeš te poručuju "Živio smijeh i živjela istina!"

Komentari