Kneginec: Festival kajkavskih običaja "Poišči kaj" odlično posjećen

Piše: eVarazdin.hr

Objavljeno: 02.04.2013. 10:32

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:46

Foto: Kneginec.hr

Kraj kajkavskog govora jedan je od najljepših i najromantičnijih dijelova Hrvatske.

Riznica je prirodnih ljepota, materijalnog i duhovnog blaga. Na sam Uskrsni ponedjeljak u prepunom Društvenom domu u Donjem Kneginecu, mještani su se mogli prisjetiti starinskih običaja i pjesama kajkavskog govornog područja na Festivalu kajkavskih običaja i pjesama - "Poišči kaj".

Divno je bilo prepoznati "kaj" u odmjerenim, ali i zaigranim koracima plesača folklora, u "podrhtavanju" žica tamburica, izgovorenoj domaćoj riječi i pjesmi koja budi sjećanja na neka minula vremena, a na koja su podsjetili članovi dječje folklorne i tamburaške sekcije KUD-a "Knegingrad", članovi dječje folklorne igraonice, male škole folklora i malog tamburaškog orkestra "Centra tradicijske kulture", učenici OŠ Kneginec Gornji, mališani dječjeg vrtića "Bubamara", te tamburaški sastavi "Elita" i "Garestin".

Svako darivanje simbol je sklonosti i prijateljstva, stoga su se za ovo blagdansko pobrinuli općinski načelnik i zamjenik načelnika koji su svakom posjetitelju darovali prve vjesnike proljeća vedrih boja, razigrane jaglace.

Nadahnuti starinskim običajima, pjesmama, plesom, druženjem i cvijećem, Uskrs su kao najveći kršćanski blagdan proslavili na najljepši mogući način.

 

Komentari