Koncert Gradskog puhačkog orkestra u HNK Varaždin

Objavljeno: 09.12.2013. 18:14

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:30

U subotu, 14. prosinca, s početkom u 19:30 sati, u Velikoj koncertnoj dvorani Hrvatskog narodnog kazališta Varaždin održat će se tradicionalni koncert Gradskog puhačkog orkestra Hrvatskih željeznica Varaždin.

Svečani koncert će se održati povodom Dana grada Varaždina i kraja 2013. godine. Na programu će se naći djela Andersona, Dvoržaka, Fučika, Gimeneza, Hoshide, Marqueza, Williamsa i Straussa, a ulaz na koncert je slobodan.

Inače, Gradski puhački orkestar utemeljen je 1931. godine pod nazivom Željeznička glazba Varaždin. Pod tim nazivom djeluje do godine 1949., kada je djelatnost bila proširena utemeljivanjem kulturno-umjetničkog društva i osnivanjem drugih sekcija kao što su folklorna, tamburaška, harmonikaška, pjevački zbor itd. Godine 2000. orkestar preuzima ulogu gradskog orkestra pod imenom "Gradski puhački orkestar Hrvatskih željeznica Varaždin".

Orkestar postiže mnogobrojne uspjehe na festivalima i natjecanjima u Hrvatskoj i inozemstvu, a objavio je i dva nosača zvuka. Danas orkestar okuplja četrdesetak članova i pomlađen je učenicima Glazbene škole Varaždin s kojom već godinama veoma uspješno surađuje. Orkestar od 1992. godine vodi prof. Darko Navoj, profesor trube na Glazbenoj školi Varaždin.

Komentari