'dugi konec'

Ove zanimljivosti iz najduže varaždinske ulice mogle bi vam biti posebno zanimljive

Objavljeno: 26.03.2022. 08:29

Zadnja izmjena: 26.03.2022. 08:29

Dugogodišnji urednik i novinar te publicist Krunoslav Kruljac jučer je predstavio svoju najnoviju knjigu "Dugi konec" posvećenu Zagrebačkoj ulici u Varaždinu koja je u jednom razdoblju nosila ime "Dugi konec".

O knjizi, ali i drugim temama i ostalim njegovim izdanjima, Kruljac je danas govorio u našem eTV Studiju, prilikom čega je predstavio knjigu i zanimljivosti koje ona sadrži. "Dugi konec" njegova je peta knjiga po redu te je njome obilježio 50. godinu svog djelovanja, a govori o ulici koja danas nosi naziv "Zagrebačka ulica" i zanimljivostima o njoj.

- Zanimljiva je jer se radi o najdužoj varaždinskoj ulici koja je duga 4,5 kilometara i koja ima svoju povijest jer je bila glavna prometna žila kucavica, poveznica sjevera prema jugu i juga prema sjeveru. Ulica koja je jedina u Varaždinu mijenjala čak osam naziva, a jedan od njih je bio i taj Dugi konec po kojem je nazvana knjiga. Taj naziv se rijetko kad spominje.

O prvom varaždinskom hotelu "Elephant"

Budući da je knjiga zbirka zanimljivosti o najduljoj varaždinskoj ulici, autor je izdvojio jednu o nekadašnjem Hotelu Elephant.

- Malo je Varaždinaca znalo da je u toj ulici, i to na broju 3, dakle na samom njenom početku, bio prvi varaždinski hotel. Zvao se "Elephant", odnosno "Slon". Inače, mnogi gradovi u Europi, pogotovo na zapadu, imaju hotele koji nose taj naziv. Taj hotel je bio tamo gdje je sada umirovljenički dom svećenika i meni je ostao zanimljiv po tome jer je u njemu radio jedan Fran Horvat koji je nakon izvjesnog vremena napustio hotel i otišao u Zagreb. Svakodnevno je mislio na svoj rodni Varaždin i šetao je Gornjim Gradom u Zagrebu jer ga je najviše podsjećao na Varaždin.

 

Komentari