KUD Klaruš imao najinteresantniju bundevu na 10. Bundevijadi u Vrbovskom

Objavljeno: 14.10.2014. 17:19

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: KUD Klaruš

Na poziv Turističke zajednice grada Vrbovsko, a u sklopu jubilarne 10. Bundevijade u Vrbovskom koja je održana 11. i 12. listopada ove godine, predstavili su se članovi KUD-a "Klaruš" Maruševec.

Bundevijada je izložba autohtono uzgojene hrane i običaja Gorskog kotara. Ovo je bio prvi nastup maruševečkih kudaša u Gorskom kotaru te su ovom prilikom predstavili pjesme i plesove Hrvatskog zagorja i svoju maruševečku nošnju. Svojom mladošću, veselim i razigranim nastupom zainteresirali su publiku koja ih je nagradila dugotrajnim pljeskom.

Posebnu pažnju privuklo je predstavljanje tradicionalnih jela maruševečkog kraja pod nazivom "Kaj su jeli naši stari". Tako se tu našlo domaćeg kukuruznog kruha, sirnih štrukli, orehnjača, makovnjača, zlijefki, domaćih kolača, domaćeg sira, proizvoda od meda te jabuke. Posjetitelji su uživali u specijalitetima, a posebice u kosanoj masti na domaćem kruhu i domaćoj hajdinoj tjestenini. Kako bi dojam bio potpun, Klaruši su sve posjetitelje ponudili domaćim vinom, kupinovim vinom te rakijom. Ana Rehvald je svim posjetiteljima predstavila tradicionalna jela. Interes posjetitelja je bio iznimno velik.

I naravno, Klaruš su predstavljajući vrijedne ljude svojeg kraja i njihove plodove, opet postigli uspjeh. O tome govori činjenica da su u izboru za najinteresantniju bundevu osvojili prvo mjesto. Bundeva je vlasništvo Jagice Hrgarek iz Čalnica.

Komentari