"Lavanderman" - pogođena misija filma iz "kućne radinosti"

Piše: evz / VLM

Objavljeno: 18.01.2011. 16:06

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:07

Foto: filmski.net

Kada su se ljetos pojavile sjajne reakcije nakon premijere “Lavandermana” Zvonimira Rumboldta u hvarskoj Jelsi moglo se pomisliti da se radi o nekoj vrsti lokalne bodulske zafrkancije. No, zagrebačka je premijera pokazala da su takva predviđanja bila pogrešna, što film činji pravom malom senzacijom na repertoaru kina Europa.

Parodija je to, pravljena u formi fikcijskog dokumentarca, na račun hvarske legende o Lavandermanu, rođene u stripu Tonija Favera (scenarist filma) i Vanče Rebca o superjunaku Borisu Bunčugi koji je prije 25 godina zaspao u destilani lavande i tako dobio nadnaravne moći.

Film je nastao u “kućnoj” radinosti Rumboldta i njegovih prijatelja, i to se vidi ponajprije u tehničko-produkcijskom smislu; npr. slika definitivno nije rađena da ju se gleda na velikom platnu. Ali, vidi se i to da je nastao izvan uobičajenih kanona hrvatske kinematografije, bez namjere da ovo zazvuči podcjenjivački. Rumboldt radi bez ikakva opterećenja, uspješno nadomještava produkcijska ograničenja duhovitim sadržajem, u kojima se posebno ističu gostovanja poznatih lica koji iznose “svoja” isustvima s Lavandermanom (V.Brešan, K. Mišak, P. Nižetić i M. Batinić). Nije se dao smesti ni po pitanju razigravanja redateljsko-montažerskim, pa čak i animacijskim postupcima (odličnog Tomislava Fiketa), a svakako treba istaknuti i Damira Markovinu kao glavnog junaka. “Lavanderman” zasigurno zahtijeva određenu dozu dobrohotnosti, ali ne traži da spustite kriterije da bi vas zabavio; traži samo da doma ostavite predrasude i pretencioznost.

Inače ovim je filmom otvoren i posljednji varaždinski Trash film festival.


Agencija VLM



Komentari