Lepoglava predstavila Ptuju svoju bogatu kulturu i tradiciju

Piše: J.N./eVz

Objavljeno: 25.05.2015. 11:58

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:18

Foto: Grad Lepoglava

U okviru manifestacije "Dobrote slovenskih kmetij", koja se od 21. do 24. svibnja održala u Ptuju, Ptujčanima i njihovim gostima predstavili su se i lepoglavski izlagači...

Naime, tijekom trajanja ove manifestacije održani su - Dani Lepoglave, koje je tom prigodom, u suradnji s Turističkim društvom Ptuj, priredila Lokalna akcijska grupa Haloze.
Lepoglavu i njene potencijale predstavili su  Ekomuzej Lepoglava, Agro -turistički klaster Lepoglava, izvorni kipar Dragutin Jamnić, Domaća radinost Stjepan Zagoršćak te Turistička zajednica grada Lepoglave.

S izlagačima iz Lepoglave, stare tradicijske obrte predstavio je i Licitarski obrt Gladović.

Dani Lepoglave u Ptuju iskorišteni su i za susret predstavnika gradova Lepoglave i Ptuja te njihovih turističkih zajednica, koji su tom prigodom razgovarali o mogućnostima buduće suradnje.

- Drago nam je da se možemo predstaviti ovdje, u Ptuju. Zadnjih pet godina naši su mladi - mladi iz Lepoglave i Ptuja, radili na zajedničkim europskim projektima, tako da smo na taj način bili prisutni u Ptuju. Lepoglava ima puno posebnosti koje su slične vašima. Zagorje i Haloze prelijepi su krajevi, u kojima radimo odlična vina. raduje nas da ste nam dali priliku da predstavimo dio lepoglavske baštine ovdje, u Ptuju, te vas pozivam da svoju baštinu predstavite kod nas, na našim manifestacijama u Lepoglavi – rekao je zamjenik lepoglavskog gradonačelnika Hrvoje Kovač, kojem je, kao i svim izlagačima, dobrodošlicu u Ptuju poželio ptujski podžupan Gorazd Orešek.

Direktorica Turističke zajednice grada Lepoglave Ljubica Dubovčak istaknula je da je u Ptuju predstavljen samo dio onog što Lepoglava ima.

- Sve što Lepoglava nudi nastojimo predstaviti putem naše dvije najznačajnije manifestacije – Lepoglavskih dana i Festivala čipke. Prva od njih - Lepoglavski dani, održat će se od 10. do 12. srpnja, pa koristim prigodu da vas pozovem da sudjelujte na njima te predstavite svoje jedinstvenosti, ali i da posjetite Lepoglavu, kako bi se upoznali s njenim jedinstvenostima i bogatom baštinom – pozvala je Ljubica Dubovečak Ptujčane da posjete Lepoglavu.

Isto je učinio i predsjednik udruge Ekomuzej Lepoglava Dejan Bjelivuk, koji je najavio i predstavio ovogodišnji Festival čipke, koji će se u Lepoglavi održavati od 17. do 20. rujna, a na kojem je zemlja - partner Slovenija. Istaknuo je i dobru prekograničnu suradnju Lepoglave sa slovenskim partnerima na zajedničkim europskim projektima.

- Ovo je primjer kako možemo surađivati – rekao je Peter Pribožič, predsjednik Turističkog društva Ptuj, istaknuvši pritom da lepoglavski i ptujski kraj povezuje kulinarska tradicija, ali i sličnost proizvoda seoskih domaćinstava.

Komentari