Lepoglavska čipka plijenila pozornost Poljaka na međunarodnom festivalu u Bobowi

Piše: J.N./eVz

Objavljeno: 15.10.2015. 12:58

Zadnja izmjena: 24.02.2016. 11:14

Foto: UEL

U poljskom gradu Bobowa održan je međunarodni festival čipke na kojem je predstavljena i lepoglavska čipka...

Naime, Udruga Ekomuzej Lepoglava ovu je vrijednu promociju lepoglavske kulturne baštine ostvarila sudjelovanjem u programu međunarodne kulturne suradnje - Predstavljanje kulturne baštine Lepoglave na UNESCO listi –16th International Festival of Bobbin Laces, Bobowa, Poljska, koji je sufinanciralo Ministarstvo kulture Republike Hrvatske.

Udrugu su na festivalu predstavljali Zoja Dubovečak, Slavica Kučar i Dejan Bjelivuk, predsjednik udruge Ekomuzej Lepoglava.

- Festival je bio prigoda za razmjenu znanja i iskustava u očuvanju kulturne baštine s predstavnicima drugih zemalja koje su sudjelovale na festivalu, a pokrenuti su i novi projekti međunarodne suradnje s Mađarskom i Poljskom – istaknuo je Dejan Bjelivuk te dodao kako je i u Bobowi lepoglavska čipka plijenila pozornost brojnih posjetitelja iz Poljske i Slovačke.  



Uz lepoglavsku čipku na ovom su uglednom festivalu predstavljene i čipke iz Austrije, Belgije, Češke, Engleske, Estonije, Finske, Francuske, Nizozemske, Njemačke, Mađarske, Poljske i Rusije. 
 
Tijekom četiri festivalska dana predstavljena je i izrada lepoglavske čipke, a lepoglavske čipkarice su sudjelovale i na radionicama čipke iz Bobowe.

- Ovim programom se prezentiralo lepoglavsko čipkarstvo, naše bogato kulturno nasljeđe koje je od 2009. godine uvršteno na reprezentativnu UNESCO-vu listu nematerijalne kulturne baštine – zaključio je Dejan Bjelivuk.

Komentari