Lepoglavske umjetnine u Mariboru

Objavljeno: 31.05.2011. 09:25

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:10

Foto: lepoglava.net

Da umjetnost ne poznaje granice još je jednom potvrđeno izložbom kojom se mariborskoj publici predstavlja 20 likovnih stvaraoca iz Hrvatske, među njima i dvoje umjetnika životom i radom vezanih za lepoglavski kraj – Milka Knežević i Davor Petak.

Riječ je o prijateljima varaždinskog Hrvatsko – kineskog društva prijateljstva i likovne grupe «Petrović» iz Rešetara, koji su u Galeriji Društva likovnih umjetnika u Mariboru, izložili ukupno 33 djela.

Mariborska izložba, uzvratno je gostovanje hrvatskih umjetnika, potaknuto izložbom na kojoj su, u studenom prošle godine u Trakošćanu, gostovali slovenski umjetnici.

Ujedno, dio je to programa Hrvatsko – kineskog društva prijateljstva, u koji su se uključili Dvor Trakošćan,  Hrvatsko – slovensko društvo prijateljstva Općine Bednja i Književno likovno društvo Rešetari s hrvatske te Javni fond republike Slovenije za kulturne djelatnosti, Savez kulturnih društava Maribor i Društvo likovnih umjetnika Maribor sa slovenske strane.

Izložbu je, 25. svibnja, u Galeriji Društva likovnih umjetnika u Mariboru, otvorio mariborski dogradonačelnik, Janez Ujčić, a nazočne goste i umjetnike pozdravili su Jože Foltin i Irena Gajser ispred Društva likovnih umjetnika Maribor te Adam Pintarić, ravnatelj Dvora Trakošćan i Milka Knežević, organizatorica i koordinatorica izložbe.

U osvrtu na izložbu, koja će u Mariboru biti otvorena do kraja lipnja, Ivan Mravlinčić, kustos u muzeju Dvora Trakošćan, istaknuo je kako na izlagače na ovoj kao i na prošlogodišnjoj izložbi u Trakošćanu,  ne treba gledati kao na natjecatelje, pa ni ambasadore svojih zemalja, već, više, kao izricatelje kulture i likovnog stvaralaštva ovog dijela Europe.


Izvor: lepoglava.net


Komentari