Ljeto u Varaždinu: Koncert Tonka Ninića i Darka Petrinjaka u Starom gradu

Piše: eVaraždin.hr

Objavljeno: 02.07.2014. 09:17

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

U sklopu programa "Ljeto u Varaždinu 2014" u srijedu, 2. srpnja, s početkom u 20:00 sati, u atriju Starog grada održat će se koncert Tonka Ninića i Darka Petrinjaka.

Tonko Ninić istaknuti je hrvatski violinist. Studirao je na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji u razredima Vaclava Humla i Ivana Pinkave. Od 1957. je član, a od 1973. do 1997. koncertni majstor i umjetnički voditelj Zagrebačkih solista. S tim je Ansamblom koncertirao po cijelome svijetu ostvarivši više od 2500 nastupa. Od godine 1968. i odlaska maestra Antonia Janigra, sve do godine 1997., vodio je Zagrebačke soliste dosegnuvši s njima svjetsku popularnost, a hrvatskoj glazbenoj kulturi, na interpretativnoj i na inovatorskoj razini, zaslužno mjesto među odabranima.

Godinama je Tonko Ninić vodio i Komorni studio Zagrebačke filharmonije, na mnogim koncertima u domovini i u inozemstvu, iskazujući se i kao dirigent. Ovaj koncertant i komorni glazbenik od 1975. s pijanistom Vladimirom Krpanom i violončelistom Andrejem Petračem član je Trija Orlando. Profesor je zagrebačke Muzičke akademije, a održava i majstorske tečajeve, prenoseći na nove naraštaje spoznaje o mogućnostima interpretacije. Tonko Ninić je član ocjenjivačkih sudova na mnogim međunarodnim natjecanjima (Genova, Pariz, Ženeva, Gorizia, Torino, Xiamen, Zagreb), snima za hrvatske i strane radijske i televizijske postaje, kao i za diskografske kuće u zemlji i u inozemstvu. Nositelj je brojnih priznanja (Nagrada Grada Zagreba, Vladimir Nazor, Milka Trnina, Josip Štolcer Slavenski, Ivan Lukačić) te odličja Reda Danice hrvatske s likom Marka Marulića. U razdoblju od 1998. do 2000. bio je dekan Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu.

Darko Petrinjak diplomirao je kontrabas na Muzičkoj akademiji u Zagrebu te gitaru i lutnju na Kraljevskoj muzičkoj akademiji u Londonu. Solistički je nastupao u Europi i Kini. Snimio je dvadesetak nosača zvuka, solističkih i u komornim sastavima. Bio je član žirija na gitarističkim natjecanjima i vodio je majstorske tečajeve na gitarističkim festivalima te na muzičkim akademijama. Poznati hrvatski skladatelji (Papandopulo, Šulek, Bjelinski, Miletić, Njirić, Klobučar, Ruždjak, Juranić, Parać, itd.) za njega su napisali djela za gitaru, među kojima su i četiri koncerta za gitaru i orkestar. Član je Zagrebačkog gitarskog trija od osnutka 1984. godine. Urednik je desetak notnih izdanja za gitaru. Od 1982. predaje gitaru na Muzičkoj akademiji u Zagrebu.

Koncert se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture RH.

Komentari