Ljiljani Lukačević prva nagrada na recitalu duhovno - refleksivne poezije

Objavljeno: 21.10.2015. 20:44

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:09

Foto: Ljiljana Lukačević

U subotu 17. listopada, u Kapelici sv. Petra (Kapeli zavjetnih darova) u Hrvatskom nacionalnom svetištu Majke Božje Bistričke u Mariji Bistrici, održan je 17. Recital duhovno-refleksivne poezije “Josip Ozimec“...

Na natječaj koji raspisuje Radio Marija Bistrica, organizator Recitala, javilo se 79 autora sa 297 pjesama (159 na štokavskom, 108 na kajkavskom i 30 na čakavskom). Stručni ocjenjivački sud, u sastavu dr. sc. Ivo Kalinski, prof. Marija Lamot, prof. Ivančica Tomorad i don Anton Šuljić, odabrao je 69 pjesama za zbornik ”Došel bum v Bistricu”, od toga 32 pjesme za javno izvođenje i 9 nagrađenih pjesama (po tri za svako narječje).

U kategoriji pjesama na standardu prvu nagradu je osvojila Ljiljana Lukačević iz Ivanca, za pjesmu “Došašće '97.“ (Godina Isusa Krista). Autorica iz neformalne skupine Ivanečki pjesnički krug, kojeg je 1992. utemeljio pjesnik, novinar i jezikoslovac pok. Franjo Hrg, učesnica Recitala od 2004. godine, bila je laureat i 2011. godine, za pjesmu “Na raskršću“ (Via Dolorosa), kada je nagradu posvetila pjesničkom bardu koji je umro u svibnju te godine.   

Od autora s područja Varaždinske županije u zborniku su zastupljeni: Ivica Jembrih Cobovički, Ljiljana Bogojević i Zlata Bogović (Varaždin), Đuro Jelović (Donja Višnjica), Evica Lazar (Cestica) i Terezija Krušec (Vrbanovec).

Stihove su interpretirali Jelena Januš Grbić i Josip Klapač, a glazbeni gosti su bili Max Hozić i Toni Eterović.

Osim predstavnika pokrovitelja nazočne je pozdravio i kanonik prvostolnog Kaptola zagrebačkog, mons. Lovro Cindori, dugogodišnji bistrički župnik i čuvar Svetišta, pokretač Recitala.

Komentari