Ludbreška knjižnica uspješno provodi Mjesec hrvatske knjige

Objavljeno: 31.10.2014. 13:35

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: Grad Ludbreg

Izvor: galerija-images/Ludbreg - Mjesec hrvatske knjige

Uz središnju temu posvećenu ljubavi u razdoblju od 15. listopada do 15. studenoga obilježava se Mjesec hrvatske knjige. U Gradskoj knjižnici i čitaonici Mladen Kerstner Ludbreg bogat program koji će tijekom mjesec dana biti izveden započeli su manifestacijom "Čitajmo grofovski".

Program je ove godine održan u dvorani Osnovne škole Ludbreg gdje je djecu animirao i Vid Balog, a potom su priče slušali i polaznici ludbreških vrtića. Čitalo se grofovski i u osnovnim školama Veliki Bukovec te Martijanec. Djeca su grofu i grofici prenijela i svoje želje.

– Zanimljivo nam je bilo da nisu tražili igračke, mobitele ili računala. Poželjeli su slikovnice i da dogodine čitaju zajedno s nama – rekla je Edita Kutnjak-Zlatar, v.d. ravnatelja Gradske knjižnice i čitaonice Mladen Kerstner.

Kako ističu djelatnici knjižnice, ovime su ostvarili svoj cilj - prenijeli su na djecu želju za čitanjem, no potaknuli su brojne i da pišu. Obzirom na ovogodišnju temu Mjeseca hrvatske knjige, 23. listopada održana je i prigodna večer poezije pod nazivom "Oda ljubavi" na kojoj je čak dvadesetak pjesnika čitalo svoje pjesme o ljubavi. Iste večeri u mnogim knjižnicama diljem Hrvatske čitale su se pjesme posvećene ljubavi, a u Ludbreg su tim povodom stigli pjesnici s područja Varaždinske, Koprivničko-križevačke i Međimurske županije pa čak i iz Slovenije.

Gradska knjižnica organizirala je i natjecanje u čitanju naglas za učenike od 3. do 8. razreda i to za učenike osnovnih škola Ludbreg, Martijanec, Sveti Đurđ i Veliki Bukovec. Pobjednici u svakoj kategoriji natjecali su se i na Županijskom natjecanju kojem je također bila domaćin ludbreška knjižnica.

Za nacionalno natjecanje koje će se sredinom studenoga održati u Sisku odabrane su Dora Pretković, učenica 3. razreda Osnovne škole Ludbreg i Ivana Petek, učenica 8. razreda Osnovne škole Martijanec. Sudionicima programa priznanja i nagrade uručio je ludbreški gradonačelnik i saborski zastupnik Dubravko Bilić.

Osim programa povodom Mjeseca hrvatske knjige, Gradska knjižnica i čitaonica Mladen Kerstner provodi i svoje redovite programe. Priče za laku noć svake srijede posluša petnaestak djece, a ponekad dolaze i djeca iz Varaždina i Koprivnice. Djecu su tako ponovo naviknuli na slušanje priča, a oni koji priče slušaju od samih početaka, danas ih i sami čitaju mlađima, napominju iz knjižnice. Priče se čitaju i štićenicima Obiteljskog doma za starije i nemoćne Smiraj, a svi ti programi bili bi nezamislivi bez nasmiješenih volontera koji s radošću čekaju nove susrete i projekte.

{gallery}Ludbreg - Mjesec hrvatske knjige{/gallery}

Komentari