8. srpnja - 20. kolovoza

Lupinizam u HAZU Gliptoteci: Sutra Lupino otvara veliku izložbu

Objavljeno: 07.07.2021. 08:41

Zadnja izmjena: 07.07.2021. 08:44

Foto: Na slici: Gliptoteka HAZU, Lupino u društvu kćeri Zite

U zagrebačkoj Gliptoteci HAZU, od 8. srpnja do 20. kolovoza, razgledajte izložbu jednoga od najpoznatijih Varaždinaca u Hrvatskoj i svijetu, Stephana Lupina. Izložba je naslovljena "Umjetnost u vrtlogu strasti, nemira i napetosti", otvara se sutra u 19 sati.

Riječ je o najvećoj Lupinovoj izložbi nakon razdoblja zatvaranja uslijed pandemije, iako je čak i tada Lupino bio jedan od rijetkih umjetnika koji je izlagao. Izložba se najavljuje kao anticipacija budućnosti oblikovana u drvetu i metalu te oslikana na reljefnim platnima - dok se o Lupinu govori kao o umjetniku koji mijenja medij, izričaj i idiom, ali uvijek ostaje prepoznatljiv po tomu što svijet vidi posebnim očima prelamajući ga kroz svoj umjetnički senzibilitet.

Foto: Izložba u Klovićevim dvorima 2019.

- Čim je proširio područje svojeg djelovanja nastao je lupinizam, njegov vlastiti umjetnički pravac u okviru kojeg svako djelo nosi snažan pečat umjetnikove osobnosti - kaže autorica izložbe dr. art. Mirna Rudan Lisak najavljujući izložbu.

Autorica pritom zaključuje kako nas, promišljajući Lupinova djela, ni u jednom trenutku ne napušta svijest da je Lupinov odgovor na sve potraga za ljepotom i izražajnoću.

- Od modela u fotografiji do kreiranja vlastita umjetničkog svijeta, a ljepota koju je nekoć vidio kroz objektiv sad se prelila u materičnost proizišlu iz umjetnikove mašte, pri čemu nimalo ne gubi svoju autentičnost. On je jednostavno Lupino.

Foto: Izložba u Klovićevim dvorima 2019.

O Gliptoteci

HAZU Gliptoteka svojom je namjenom jedinstvena na području Hrvatske. Osnovana je 1937. pod nazivom Gipsoteka s ciljem prezentiranja gipsanih odljeva arhitektonske plastike nepokretnih spomenika hrvatske kulturne baštine. Njezin muzejski fundus je tijekom vremena obogaćen brojnim relevantnim djelima hrvatskoga kiparstva XIX. i XX. stoljeća, pa je s ulaskom Gipsoteke u sastav Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti preimenovana u Gliptoteku. U njezinu muzejskom fundusu danas se nalazi više od 11.000 eksponata.

Komentari