izniman interes javnosti

Lupino dolazi kod Šprajca: 'Najbolje iz Gliptoteke čuvam za Varaždin'

Otvorenju Lupinove izložbe nazočilo je nekoliko stotina ljudi, a dio atmosfere uživo su prenosila i dva televizijska dnevnika...
Objavljeno: 25.07.2021. 09:39

Zadnja izmjena: 25.07.2021. 09:39

Stephana Lupina ovih dana ugostit će Zoran Šprajcu u RTL Direktu, povodom izložbe koja se još uvijek, sve do 20. kolovoza, može razgledati u zagrebačkoj HAZU Gliptoteci, gotovo u samom centru grada.

Kao što smo već pisali, riječ je o Lupinovoj retrospektivi nakon zatvaranja uslijed pandemije, koja je privukla izniman interes i publike i medija. Samom otvorenju nazočilo je čak nekoliko stotina ljudi, a dio atmosfere uživo su prenosila i dva televizijska dnevnika.

„Lupinizam, to je moj DNK, ruke radnika i ruke umjetnika“, rekao je Lupino, kao i inače – škrt na riječima, ali čovjek iznimne stvaralačke energije i žara. U HAZU Gliptoteci ovom prilikom izloženo je 50-ak njegovih djela, a kako doznajemo – dio tih vrlo vrijednih umjetnina Lupino namjerava trajno izložiti u svojem rodnom Varaždinu.

"Za Varaždin čuvam najbolje", kaže umjetnik.

Otvorenju izložbe nazočili su župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, prvi gradonačelnik Varaždina u samostalnoj Hrvatskoj Stjepan Adanić, a autorica izložbe je dr. Mirna Rudan Lisak.

Državni vrh u Sloveniji

Podsjetimo, uoči Klovićevih dvora Lupino je otvorio izložbu u Lendavi, na koju je stigao dio slovenskog i hrvatskog državnog vrha. Bio je i jedan od rijetkih koji je izlagao tijekom epidemije, najčešće u suradnji s inozemnim institucijama koje iznimno cijene njegov rad.