Tiflološki muzej u Zagrebu

Lupino otvorio novu izložbu, došla cijela ekipa iz Varaždina

Objavljeno: 30.01.2016. 14:16

Zadnja izmjena: 15.02.2016. 17:26

Jučer, 29. siječnja, u 21 sat, u Tiflološkom muzeju u Zagrebu otvorena je izložba radova Varaždinca Stephana Lupina pod nazivom "Lupinizam ili socijalna osviještenost". U kratkom razgovoru za eVaraždin Lupino nam je kazao više o jedinstvenoj izložbi koju je posjetila i ekipa iz Varaždina...

Izložba prikazuje 13 fotografija, 10 slika, 5 skulptura i 3 skulpturirana stolca te je riječ o novim i starijim radovima autora. Da bi se slike velikih dimenzija mogle doživjeti u cjelini, izložene su i njihove umanjene kopije u reljefu, a verbalni opisi svih izloženih predmeta putem zvučnih vodiča omogućili su osobama oštećena vida potpuniji doživljaj Lupinove umjetnosti. Ideju ravnopravnosti podržala je i glazbena diva Zdenka Kovačićek, njegova kći te ravnateljica muzeja Željka Bosnar Salihagić, a posjetilo ju je i nekoliko Varaždinki i Varaždinaca.

Tiflološki muzej u Zagrebu jedan je od rijetkih specijalnih muzeja u Europi koji se bavi problematikom osoba s invaliditetom. Naime, posebnost izložbe bila je činjenica da su se skulpture te slike mogle dodirivati. 

- Dopustio sam da se radovi dodiruju i smatram da bi rijetko koji umjetnik to dao, ali veoma sam sretan što su i osobe s poteškoćama mogle uživati u radovima. Važnija mi je socijalna osviještenost i osjetljivost, rekao nam je Lupino.

Svojom se nevjerojatnom energijom i umjetničkim potencijalom koristi kako bi, stvarajući, skrenuo pozornost na pravednost i jednakost kroz novi umjetnički izričaj koji naziva – lupinizam. Mnogi se stručnjaci slažu da je riječ o avangardnom / modernom izričaju koji se ne može lako negdje svrstati, što nam je potvrdio i sam autor.

Trenutno priprema izložbe u Hrvatskoj i svijetu - u Zadru u suradnji s Ligom protiv raka, izložbu u Klovićevim dvorima i u Ljubljani. Upitali smo ga zbog čega ne izlaže u rodnom gradu budući da, kao što smo već pisali, trenutno nema njegovog stalnog postava u Varaždinu.

- Moja je energija prevelika da bi se to zaustavilo. U Varaždinu nisam podoban, jer sam sto godina ispred njih, zaključio je Lupino.

Pogledajte fotogaleriju:

Komentari