Zaokret nakon Varaždina

VIDEO | Lupino: Ovo nas jedino može spasiti do korona virusa i svih drugih bolesti

Objavljeno: 22.11.2020. 10:02

Zadnja izmjena: 23.11.2020. 08:28

Skulptura Majke hraniteljice, koju je Lupino svojem rodnom gradu darovao u lipnju, ovom umjetniku bila je podstrijek za tematski zaokret u vlastitom izrazu za koji u svom stilu kaže da nas „jedini može spasiti od bolesti svih vrsta, pa tako i korone“…

>>FOTO: Lupino izložio "lucifere" koji su ekološki uništili planet

Lupino, naime, nastavlja slikati majčinsku ljubav odnosno ljubav kao takvu, te jedno od posljednjih njegovih djela nosi naslov „Majka i dijete“. Skulptura koju je nedavno izložio nosi još jednostavniji naziv – „Zaljubljeni“.

- Kako nam je korona osvjestila da smo uništili Majku zamlju, tako nas sada neprestano podsjeća koliko nam je zapravo važna bliskost jednih s drugima koju smo kao čovječanstvo počeli zanemarivati, oduševljavajući se previše umjetnim oblicima komunikacija – kaže Lupino.

- Sve to Lupino sublimira na jedan način posebnog doživljaja, koji je duboko proživljen i promišljen. Simplificiran u izričaju "ruku i tijela", Majke, i djeteta, ostavlja nas bez daha neiscrpnošću proživljenog i kreativnog. Mi kao prolazi "promatrači" ostajemo istinski zatečeni - rekao je na otvorenju posljednje Lupinove izložbe umjetnički kritičar Andrija Seifried.

Jedan od rijetkih koji izlaže

Lupino je, naime, jedan od rijetkih umjetnika koji u aktualnoj krizi ne prestaje izlagati. Nakon Francuskog instituta u kojem je izlagao u listopadu, ovog mjeseca njegove skulpture sjajno su se uklopile u ekskluzivni prostor EU Business Club-a koji se nalazi u zagrebačkom „Sky Office“ neboderu.

I ove nedjelje će, kako nam je otkrio, posjetiti u Varaždinu majku i prošetati uz Dravu. Žalosti ga i zabrinjava takvo povećanje broja zaraženih i, od samoga početka, veliki je zagovornik odgovornog ponašanja kada je riječ o virusu. S namjerom da popularizira nošenje maski, čak je ih je odlučio određeni broj oslikati i pokloniti.

 

Komentari