Mađarski umjetnici oduševili Ludbrežane

Objavljeno: 11.02.2011. 09:03

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:08

Foto: Ilustracija

U srijedu su u Ludbregu gostovali umjetnici iz Mađarske koji su se predstavili kroz glazbeni i kazališni program, a prikazani su i dokumentarni filmovi načinjeni od fotografija.

U kino dvorani Pučkog otvorenog učilišta „Dragutin Novak“ najprije su viđeni fotografski uradci Tama Laszla, nagrađivanog mađarskog fotografa i filmaša. Laszlo je predsjednik Odbora Olimpijade kulture u Mađarskoj i član Britanskog Kraljevskog žirija za digitalnu fotografiju i suradnik DUNA TV.

Zatim je zasvirao glazbenik Istvan Borsos koji je jedan od rijetkih izvođača na originalnom mađarskom instrumentu tarogato-u s kojim se predstavio i ludbreškoj publici. Borsos je inače jedan od organizatora Svjetskog kongresa o tarogato-u, koji se održava u Mađarskoj.

Predstavljanje mađarskih umjetnika završilo je kazališnom predstavom „Rogonje“ Mire Gavrana u izvedbi članova Hrvatskog kazališta Pečuh. To je ujedno i jedino profesionalno hrvatsko kazališta izvan granica „Lijepe Naše.“

Umjetnike je publici predstavio Peter Pjer Weisz, koji je ujedno i idejni začetnik Olimpijade kulture koji je otkrio kako je iznimno zadovoljan dosadašnjom organizacijom projekta. Naime u odbor Olimpijade kulture uključeno je dvadesetak zemalja iz cijelog svijeta, primjerice Island, Gana, Nigerija...

Grad Ludbreg kao jednog od partnera očekuju predstavljanja umjetnika iz još nekoliko zemalja, a želja je i da se ove jeseni u Ludbregu okupe predsjednici nacionalnih odbora na dvodnevnom seminaru.

Također već spomenuti Tam Laszlo trebao bi izraditi dokumentarni film sličan viđenima na predstavljanju, a tema bi naravno bio Ludbreg.

Olimpijada kulture projekt je koji je pokrenut iz Osijeka s idejom međusobnog povezivanja umjetnika iz svih kreativnih umjetničkih disciplina u cilju organiziranja natjecanja u umjetnosti svake druge godine u Hrvatskoj.

Svakako je važan podatak i da je Olimpijada kulture već predstavljena u Mađarskoj, Makedoniji, Skandinaviji i nizu drugih zemalja. Tom prigodom prikazane su predstave, recitali te promotivni filmovi o Hrvatskoj.


ludbreg.hrKomentari