PJESMA KOJU ČITAMO 97 GODINA

Maruševčani obilježili obljetnicu rođenja Gustava Krkleca

Objavljeno: 25.06.2017. 12:41

Zadnja izmjena: 25.06.2017. 15:26

Foto: Blanka Glavica-Ječmenica

Neumorni su Maruševčani obilježili još jednu obljetnicu rođenja Gustava Krkleca, koji je djetinjstvo proveo u tom slikovitom mjestu s dvorcem i obroncima Ivančice na obzorju, a ove se godine navršava i 40 godina od pjesnikove smrti.

Sam je Krklec smatrao Maruševec svojim „rodnim“ mjestom, iako je rođen drugdje, u Udbinji  kraj Karlovca 23. lipnja 1899., dakle prije 118 godina. Pred kućom u kojoj je živio mladi Krklec, a na kojoj je postavljena spomen-ploča povodom obilježavanja njegova 100-tog rođendana, okupilo se mnoštvo poštovatelja dragog im pisca. Pozdravne riječi prigodom polaganja vijenca na ploču uputili su mr. sc. Blanka Glavica-Ječmenica u ime Udruge prijatelja dvorca Maruševca, mr.sc. Ernest Fišer u ime Ogranka Matice hrvatske Varaždin i u ime Općine načelnik Damir Šprem.

Svečani je program nastavljen u zgradi Općine nastupom vokalne skupine „Đurđice“ KUD-a Klaruš Maruševec.  Učenici Osnovne škole Maruševec pod vodstvom profesorica Ljerke Brezovec  i Sandre Šincek recitirali su Telegrafske basne i Terezu iz Brezja, a osmaši nezaobilaznu Srebrnu cestu. Predstavljena je izložba 70-tak likovnih radova učenika nižih razreda Osnovne škole Maruševec i  područnih škola Druškovec i Jurketinec. Posebno uspješni mali autori primili su na  poklon knjige koje im je u ime Matice hrvatske uručio mr.sc. Ernest Fišer.

U još jednom glazbenom nastupu, prisutne je svojom virtuoznom izvedbom oduševio mladi violinist Fran Bobić. Dr. sc. Đurđica Garvanović Porobija, ravnateljica Srednje škole u Maruševcu s pravom javnosti, održala je izlaganje o pjesniku Gustavu Krklecu pod naslovom Tajna najčitanije pjesme Gustava Krkleca. Pjesnik je svojom pjesmom Srebrna cesta prekršio pravila poznatih poetika tog vremena te je napisao pjesmu za ljudsko srce. U liku svog kazivača ili lirskog subjekta Gustav Krklec je ostao prisutan za sve generacije čitatelja svojim poticajnim i ohrabrujućim pozivima na izlazak iz tame u srebrnu sferu duševnosti i duhovnosti, nadasve prisutnosti u životnoj osami ljudskih bića.

Komentari