Maruševčani proslavili 113. rođendan književnika Gustava Krkleca

Objavljeno: 29.06.2012. 15:03

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 09:16

Foto: varazdinska-zupanija.hr

Svečanim programom i polaganjem vijenca na spomen-ploču ispred kuće Gustava Krkleca u Maruševcu obilježena je 113. obljetnica rođenja hrvatskog književnika Gustava Krkleca, u organizaciji Udruge prijatelja dvorca Maruševca i Općine Maruševec.

Vijenac na spomen ploču postavili su predsjednica Udruge mr.sc. Blanka Glavica Ječmenica te u ime Ogranka Matice hrvatske Varaždin Ernest Fischer, koji su u svojim prigodnim govorima podsjetili na važnost i doprinos Gustava Krkleca ovome kraju.

- Ovim sjećanjem na Gustava Krkleca želimo očuvati spomen na njegovo ime i bogat stvaralački rad te doprinos koji je dao, ne samo za Hrvatsko zagorje, nego i čitavu Hrvatsku kao važna ličnost hrvatske književnosti - istaknula je predsjednica Udruge Blanka Glavica Ječmenica.

Da Maruševčani znaju cijeniti ovakve kulturne ličnosti kao što je Krklec koji je desetak najboljih godina proveo u ovom kraju i koji je ostao trajno obilježen u njegovim djelima, naglasio je u svom govoru Fischer.

Svečanost ispred Krklecove kuće uveličana je nastupom tamburaša i KUD-a „Klaruš“ Maruševec i prigodnim recitalom učenika Osnovne škole Gustava Krkleca Maruševec.

Ove godine u obilježavanje obljetnice uključilo se Varaždinsko književno društvo u čije je ime svečanosti nazočila njegova predsjednica Nada Rukav-Bogojević, dok je predavanje na temu Gustava Krkleca održala varaždinska književnica Barica Pahić Grobenski.

Gustav Krklec rođen je u Udbinji kraj Karlovca 23. lipnja 1899. godine, a djetinjstvo je proveo u Maruševcu, uz koje je bio vezan cijeli život smatrajući ga svojim rodnim mjestom, što je ostavilo trajan trag u njegovu poetskom opusu. Najvažniji dio Krklecova književnoga opusa  čini poezija, a pisao je i prozu, feljtone, kritičke zapise, eseje, surađivao je u novinama i časopisima, a bavio se i prevodilačkim radom.

Komentari