U povorci prošetali gradom

Maruševečki kuburaši drugu godinu zaredom nastupili na Đakovačkim vezovima

Objavljeno: 04.07.2016. 08:16

Zadnja izmjena: 04.07.2016. 09:15

Foto: Josip Vrbanec

Kuburaška udruga Maruševec i ove je godine nastupila na Đakovačkim vezovima. Maruševečki kuburaši drugu godinu zaredom našli su se u svečanoj povorci sudionika jubilarnih 50. Đakovačkih vezova.

U povorci ulicama grada, od Malog do Strossmayerovog parka zajedno s folklornim skupinama, svatovskim zapregama i jahačima, bili su jedini predstavnici Varaždinske županije uz KUD „Benedikt“ iz Svibovca Podravskog.

Đakovački vezovi danas su dobro poznata i afirmirana manifestacija izvornoga narodnog folklora, a prvi su održani 1967. godine kao specifična prigodna turističko-kulturna manifestacija u povodu Međunarodne godine turizma.Glavna manifestacija Đakovački vezovi održava se svake godine u srpnju.

Manifestacija ima i međunarodni karakter jer okuplja izvorne folklorne skupine iz svih dijelova svijeta s desetak tisuća sudionika.Smotra je doživjela televizijski prijenos pa su maruševečki kuburaši predstavljeni na najbolji mogući način. Kao i lanjske godine, „kumovi“ su pucnjevima iz svojih kubura označili početak Smotre folklora Hrvatske i Smotre folklora Slavonije i Baranje, koja se ove godine odvijala pod nazivom „Slavonijo, zemljo plemenita“.

Komentari