“Mundus“ u HDD galeriji: Propala varaždinska tvornica zanima samo dizajnere i povjesničare

Objavljeno: 04.10.2015. 21:18

Zadnja izmjena: 24.02.2016. 13:32

Foto: Arhiva eVž

U utorak, 6.  listopada u 20 sati u zagrebačkoj HDD galeriji (Boškovićeva 18)otvara se izložba “Namještaj od savijenog drva kao paradigma dizajna: varaždinska tvornica Mundus”, koja prikazuje povijest tvornice namještaja Mundus od njezine preteče osnovane krajem 19. stoljeća sve do završne etape u novoj državi i nedavnog prestanka njenog djelovanja...

Autorica izložbe je Vanja Brdar Mustapić. Podsjećamo, varaždinska tvornica prvenstveno je bila orijentirana na proizvodnju namještaja od savijenog drva bez obzira na poslijeratno širenje asortimana.
Stoga se dijelom naznačuje i europski kontekst, budući da se upravo u proizvodnji namještaja od savijenog drva, a vezano uz ime Michaela Thoneta, još u 19. stoljeću ona razvija kao prva stepenica dizajna definiranog kao serijska industrijska proizvodnja predmeta svakodnevne uporabe.

Na izložbi se nešto veći naglasak stavlja na djelatnost pojedinih dizajnera koji su, uglavnom anonimno, radili u varaždinskoj tvornici u novije vrijeme. Na žalost, u razdoblju deindustrijalizacije zadnjih desetljeća tvornica propada, pa je tim važnije promijeniti percepciju o toj vrsti namještaja u kontekstu strogo uporabne funkcije – izložba stoga može biti poticaj za pronalaženje nove građe kod privatnih lica i javnih institucija.

Osim  dokumentiranja i historiziranja rada varaždinske tvornice, ovo je prilika da se u širem smislu ukaže na značaj naše industrijske baštine i industrije namještaja koja često nije ni osviještena ni prepoznata.

Komentari