Na 8. Gumbekovim danima predstave HNK Varaždin i VRUM-a

Objavljeno: 17.03.2015. 17:54

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: Ilustracija

Na osmom međunarodnom festivalu cabareta „Gumbekovi dani“ koji će biti održan od 19. do 31. ožujka u Histrionskom domu u Zagrebu, predstavit će se i glumački ansambl varaždinskog HNK…

Svečano otvaranje Festivala bit će u četvrtak 19. ožujka predstavom Nine Škrabe „U Plavom podrumu“ koja počinje u 20 sati. Predstavu je režirao Želimir Mesarić, a predstavu će izvesti Glumačka družina Histrion.

Na 8. Gumbekovim danima Varaždinski HNK u srijedu 25. Ožujka s početkom u 20 sati izvest će predstavu "Svinje " Tomislava Zajeca u režiji Damira Zlatara Freya.
Dječje kazalište Dubrava&Vrum&Prostor plus izvest će 27. ožujka predstavu "Minimi" Sanje Tropp Fruehwald i Tilla Fruehwalda.

I ovaj histrionski ožujak posvećujemo Gumbeku i cabaretu. I Gumbek i cabaret važni su histrionski međaši, od samih početaka do danas. Mladen Crnobrnja – Gumbek je i posljednju ulogu odigrao u Histrionu. Bilo je to u jesen 1999. godine u „Doktoru pod mus“, J. B. Moliéra na Opatovini. Tada smo još maštali o Histrionskom domu koji se danas diči i Gumbekovim poprsjem.

Stoga, prije osam godina i odlučismo imati svoje Gumbekove dane. I, to ne slučajno u mjesecu kada se budi proljetni život i kada trešnje na njegovoj Trešnjevki sramežljivo počnu pupati. U monografiji koja je tiskana povodom obilježavanja četrdesete godišnjice glumačkog djelovanja, Srećko Lipovčan je napisao: „U njemu je sve histrionsko!“ Gumbek mi je povjerio režiju predstave s kojom je proslavio svoju obljetnicu. Predstava se zvala Hist(o/e)rijada, a on je upravo genijalno utjelovio lik Domobrana Jambreka. I danas mi zvone njegove riječi iz te predstave: „Mi ovaj rat zgubili nebumo!“

I nismo, dragi Gumbek, stoga i imamo Gumbekove dane u Histrionskom domu!
Zlatko Vitez
 

Komentari