Balade Petrice Kerempuha

Na devetim Gumbekovim danima varaždinskom HNK nagrada za najbolju predstvu u cjelini

Objavljeno: 22.03.2016. 08:38

Zadnja izmjena: 22.03.2016. 08:47

Foto: HNK Varaždin

Na ovogodišnjim, devetim Gumbekovim danima veliko priznanje stiglo je za varaždinski HNK budući da je za najbolju predstavu u cjelini nagrađena predstava Miroslava Krleže Balade Petrice Kerempuha u režiji Georgija Para.

U toj predstavi igraju Ljubomir Kerekeš, Zdenko Brlek, Jan Kerekeš, Ljiljana Bogojević, Sunčana Zelenika Konjević i Hana Hegedušić.

Balade Petrice Kerempuha u HNK u Varaždinu, u vlastitom izboru i adaptaciji režirao je Georgij Paro, a dramaturg predstave je Marijan Varjačić.

Dakako, nije riječ o scenskom recitalu nego o dramskoj predstavi. Balade Petrice Kerempuha  su, i velika dramska poezija i stoga vrlo zahtjevne za uprizorenje. U ovoj predstavi nemamo uobičajenu podjelu uloga, nego su svi glumci protagonisti; iako u predstavi ne nastupa velik broj glumaca, to je ansambl predstava u kvalitativnom smislu tog pojma (nju ne određuje broj glumaca, nego duhovna povezanost i zajedništvo). 

Na repertoaru HNK u Varaždinu Balade  su se prirodno našle kao sastavni dio kajkavskog repertoara po čemu ovo kazalište prednjači u Hrvatskoj. Naime HNK u Varaždinu je jedno od rijetkih kazališta koje ima  i čuva svoj jezik - varaždinska kajkavštinu. Jezik Krležinih Balada je njegova i jezična i estetska tvorevina nastala na osnovi starog kajkavskog književnog jezika.

U predstavi se poštuje naglasak gdje ga je sam Krleža naznačio, a inače se slijedi naglasni sistem varaždinskog kajkavskog govora.

Komentari