Na "Kukuljevićevim danima" skup o Hrvatskom narodnom preporodu

Objavljeno: 28.10.2014. 13:21

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: Ilustracija

U sklopu manifestacije "Kukuljevićevi dani" što se ove godine održava od 27. do 30. listopada, održat će se književno-znanstveni skup "Odjeci slobodarskih ideja Hrvatskog narodnog preporoda u Velikom ratu".

Književno-znanstveni skup održat će se u Banketnoj sali Hotela Minerva u Varaždinskim Toplicama, 29. listopada, s početkom u 10 sati.

U prvom dijelu književno-znanstvenog skupa, dio izlaganja bit će smjernice Matice Hrvatske o kulturno-prosvjetnom djelovanju MH pod vodstvom Ivana Kukuljevića Sakcinskog. Svoja izlaganja imat će Ivan biondić o 200. obljetnici rođenja Ivana Mažuranića. Zatim, profesor doktor Željko Holjevac, izlaganje na temu "Samostalci i unionisti prema hrvatsko-mađarskim odnsima 1860-ih godina s posebnim osvrtom na ulogu Ivana Kukuljevića Sakcinskoga".

U prvom dijelu skupa izlagat će još i profesorica Božena Filipan na temu "Kukuljevićevi stavovi i postupci u borbi za federalizam Austrijske monarhije" te profesor Stjepan Laljak na temu "Ivan Kukuljević Sakcinski u tajnim spisima bečkih arhiva od 1854. do 1889."

Drugi dio književno-znanstvenog skupa započet će oko 14 sati, a izlaganja će imati Božena Filipan, Željko Vegh, Ivana Peškan, Vesna Pascuttini i Nenad Baor.

Manifestacija "Kukuljevićevi dani" odvija se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture, Varaždinske županije, Grada Varaždinskih Toplica i Matice Hrvatske.

Komentari