Ne propustite

Na pozornicu Velike scene varaždinskog HNK stiže Williamsova slavna drama 

Objavljeno: 05.04.2024. 12:57

Zadnja izmjena: 05.04.2024. 13:01

Hrvatsko narodno kazalište u Varaždinu za 10. travnja na Velikoj sceni najavljuje premijeru predstave Mačka na vrućem limenom krovu prema slavnom dramskom tekstu za kojeg je Tennessee Williams dobio Pulitzerovu nagradu 1955. godine.

Priča je to o obitelji, ali i o društvenim i političkim prilikama, odnosno drama o muško ženskim odnosima, hipokriziji, manipulaciji, pohlepi, prevari, laži koja nam otvara nova pitanja o obiteljskoj destruktivnosti.   Redatelj predstave Paolo Tišljarić kaže da ga je u pripremi za rad na ovom tekstu inspirirala serija Succession, koja progovara o obiteljskim odnosima narušenim pitanjem nasljeđivanja kapitala i društvenog utjecaja. 

 - Članovi ove obitelji beskrupulozno teže za zgrtanjem čim veće količine novca i moći jer je za njih siromaštvo nezamislivi oblik ljudske egzistencije. Jedino Brick u svojevrsnom bježanju od života, alkoholizmu, nalazi skrovište za svoje idealističke svjetonazore. Za njega je laž sustav u kojem živimo, a jedini izlaz su alkohol ili smrt. Nasuprot njemu 'mačka Maggie' apsolutna je pobjednica ovog bespoštednog natjecanja. Ona se beskrupulozno bori i borit će se do smrti. Pretvorit će istinu u laž makar je to koštalo osobne sreće. U tom mračnom paklu ljudskih odnosa naša predstava pokušava pronaći tračak svjetla – istinu koja je jedini lijek' - kaže Tišljarić.

 U glavnim ulogama bit će Hana Hegedušić (Margaret), Karlo Mrkša (Brick), Robert Plemić (Dida Polit) te Sunčana Zelenika Konjević (Baka Polit). Predstava počinje u 19,30 sati, a nakon premijere na rasporedu su izvedbe 11. i 12. travnja.
 

Komentari