Protekli vikend vratio tradiciju

Na 'Proštenjarskoj nedeli' KUD-ovi, tamburaši i stari zanati oživjeli ludbrešku povijest

Grad Ludbreg

Objavljeno: 04.07.2016. 09:27

Zadnja izmjena: 04.07.2016. 09:35

Foto: Grad Ludbreg

Uz nastup kulturno-umjetničkih društava, tamburaških sekcija i prikazom starih zanata, na dvodnevnoj manifestaciji „Proštenjarska nedela“ proteklog je vikenda, od 2. do 3 srpnja, u Ludbregu oživljena povijest tog kraja.

Također, obilježeni su blagdani Krvi Isusove (1. srpnja) i svetog Tome Apostola (3. srpnja), a Euharistijsko proštenište Predragocjene krvi Isusove u Ludbregu jedino je ove vrste u Hrvatskoj te jedno od rijetkih u svijetu koje je svojim pismenim dokumentom osnovao sam Papa.

– Zadovoljni smo ovogodišnjom manifestacijom, odazivom posjetitelja i cjelokupnim programom te se nadamo da će ona postati tradicionalna u našem kalendaru događanja. – rekao je ludbreški gradonačelnik Dubravko Bilić.

U sklopu subotnjeg programa održan je folklorni program KUD-a „Anka Ošpuh“ i gostiju. Nastupili su KUD „Seljačka sloga” Donja Dubrava, KUD „Donji Vidovec” Donji Vidovec i KUD “Tomislav” Sveti Ivan Žabno, a u pauzama program je izveo i dramski glumac Zoran Kelava. Koncert tamburaškog sastava „Kraljevi“ bio je završni dio subotnjeg programa.

Dan kasnije, u nedjelju, na Trgu Svetog Trojstva služena je sveta misa. U poslijepodnevnom dijelu programa održani su Dječji folklorni susreti u Centru Svijeta. Sudjelovali su KUD „Beletinec” Beletinec, KUD „Seljačka sloga” Donja Dubrava, Udruga „Ludbreško sunce”, KUD Općine Cestica, KUD „Anka Ošpuh” Ludbreg, KUD „Zavičaj” Sračinec, KUD „Toplice” Varaždinske Toplice i Dječji vrtić „Smjehuljica” Ludbreg.

Organizatori programa bili su Grad Ludbreg i Turistička zajednica Grada Ludbrega u suradnji s Župom Presvetog Trojstva Ludbreg i Varaždinskom biskupijom.

Komentari