Gostovanje kazališta iz Štipa

Na Sceni Zvonimir Rogoz tragikomična predstava “Otvarač za konzerve“

Objavljeno: 28.03.2016. 18:20

Foto: HNK Varaždin

U četvrtak, 31.ožujka u 20 sati na Sceni Zvonimir Rogoz gostuje Narodno kazalište iz Štipa, Makedonija, s predstavom francuskog glumca, redatelja i pisca Victora Lanouxa 'Otvarač za konzerve'.

Predstava je premijerno izvedena 18. srpnja 2012. godine u okviru Štipskog kulturnog ljeta, u Narodnom tetatru Štip.

Projekt je realiziran u suradnji sa lokalnom samoupravom općine Štip, Centrom za kulturu “Aco Šopov” Štip, Hrvatskim narodnim kazalištem u Varaždinu,  Veleposlanstvom Republike Hrvatske u Republici Makedoniji  i Zajednici Hrvata "Libertas" Štip.

Predstava je izvedena u režiji  hrvatskog gumca i režisera Stojana Matavulja koji je zaslužan i za izbor scenografije, kostima i glazbe. Igraju glumci Štipskog kazališta,  Mile Vratoevski i Vladimir Tuliev.

Otvarač za konzerve prema kritičarima je jedna najtužnija, ujedno i najsmešnija životna priča dvaju likova Žana i Žaka.

Odnosi dvaju likova grade se na ljudskim relacijama, uz puno humorističnih, smiješnih izjava i postupaka, a sam sadržaj djela proizlazi iz autorske projekcije svijeta poslije eksplozije tvornice žvakačih guma, kada dvojica prijatelja ostaju zarobljeni u jednoj prostoriji u kojoj im za hranu ostaju samo konzerve graška, no izgubili su otvarač…

Predstava se pokazala kao pravi pogodak i oduševila je Štipljane, posebno sa glumačkom umješnošću dvaju gumaca,  Vratoevskog i  Tulieva  koji su u nizu komičnih situacija predstavili jednu specifičnu tragediju.

Komentari