Nagradu Katarina Patačić dobila zbirka Macbeth na fajruntu Ernesta Fišera

Objavljeno: 29.10.2014. 12:29

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: J. Marčec, arhiva Gradska knjižnica

Izvor: galerija-images/Nagrada Katarina Patacic

U Gradskoj knjižnici i čitaonici Metel Ožegović sinoć je u sklopu Mjeseca hrvatske knjige održana dodjela književne nagrade Katarina Patačić.

Nagrada se već četrnaest godina dodjeljuje za najbolju kajkavsku knjigu u protekloj godini, a osnovali su je Varaždinsko književno društvo i Matica hrvatska - Ogranak Varaždin. Ovogodišnji dobitnik, prema odluci Stručnog povjerenstva kojeg su činili Ružica Marušić Vasilić, Tugomir Orak i Denis Peričić, je Ernest Fišer za knjigu Macbeth na fajruntu.

Riječ je o zbirci kajkavskih pjesama koja zaokružuje Fišerovo stvaralaštvo na kajkavskom. Zbirka Macbeth na fajruntu dobila je već treću nagradu, jer je dosad osvojila nagradu - maslinov vijenac u Selcima na Braču te nedavno Nagradu Fran Galović na 21. Galovićevoj jeseni u Koprivnici.

- Svaka je nagrada važno priznanje autoru, a posebno me raduje što je riječ o književnim nagradama, koje dodjeljuje struka - istaknuo je književnik Fišer i dodao kako su mu ove tri nagrade posebne jer su dodijeljene zbirci kajkavskih pjesama, koja na neki način zaokružuje njegovo stvaralaštvo na kajkavskom. U zbirci Macbeth na fajruntu ima 66 pjesama, od najranijih, koje su objavljene u prvoj knjizi Morje zvun sebe 1978. pa sve do najnovijih.

- Pjesma Macbeth na fajruntu, po kojoj je zbirka i dobila ime, posvećena je varaždinskom gimnazijalcu, poznatom hrvatskom slikaru - Antunu Borisu Švaljeku,  čija je slika i na naslovnici - objasnio je Fišer i dodao kako je zbirka nastala zahvaljujući njegovom prijatelju i dugogodišnjem suradniku dr. sc. Joži Skoku, koji je inzistirao da se napravi svojevrsni presjek Fišerova kajkavskog stvaralaštva.

- Ovim nagradama je na najljepši način okrunjeno moje kajkavsko stvaralaštvo koje traje punih 35 godina - završio je Fišer. Da je ove godine konkurencija za Nagradu Katarina Patačić bila nešto slabija nego prošle objasnila je članica Povjerenstva Ružica Marušić Vasilić naglasivši pritom kako je u konkurenciji bilo pet knjiga, a da su dvije odbačene jer nisu odgovarale uvjetima natječaja.

- Zbirka Macbeth na fajruntu se odlikuje intelektualnošću, refleksivnošću i visokom razinom izgrađenosti kajkavskog izraza i prema svemu tome ona je ozbiljno djelo kajkavske književnosti - objasnila je članica Povjerenstva i dodala kako je Povjerenstvo jednoglasno odlučilo da nagrada pripadne Ernestu Fišeru.

{gallery}Nagrada Katarina Patacic{/gallery}

Komentari