naš glazbeni velikan

Nakon što je jučer pokrenuo prvi studij tamburice, Davor Bobić nastavlja s izvedbama po cijelom svijetu

Objavljeno: 04.10.2017. 16:45

Zadnja izmjena: 04.10.2017. 16:45

Foto: Arhiva

Premda ga mnogi znaju prije svega kao direktora netom završenih Varaždinskih baroknih večeri, Davor Bobić je glazbeni entuzijast i skladatelj za kojega već sada možemo reći da je najizvođeniji od svih hrvatskih ozbiljnih glazbenika.

Jučerašnjim otvaranjem studija tamburice na Umjetničkoj akademiji u Osijeku definitivno je učinio nešto prijelomno za visoku glazbenu poduku u našoj zemlji. I to samo dan-dva nakon što su uspješno privedene kraju još jedne posebno kvalitetne Barokne večeri.

- Jučer smo već imali prvi sat, bilo je jako dirljivo. Prijavilo se 38 studenata, ima ih i iz Zagreba i iz Novog Sada. Jako sam uzbuđen zbog toga. - izjavio nam je Bobić, kojemu nije strano otvoreno govoriti o svojim osjećajima. Premda se nekima može činiti kako je tamburica prije svega zabavno-narodnjački instrument, ona je itekako vrijedna vrlo ozbiljnog glazbenog studija.

I u Beogradu i u Zagrebu

Bobić se ne misli zaustaviti samo na ovim velikim projektima. Kao skladatelj već je u brojnim navratima promoviran u cijelom svijetu - a sljedeća postaja na njegovom putu je znamenita dvorana Kolarac u Beogradu, u kojoj će se praizvesti Bobićevo djelo "AnaKaja". A jedan od laureata ovogodišnjih Baroknih večeri Tibor Bogányi - šef i dirigent Panonske filharmonije, uvrstit će novi Bobićev Koncert za glasovir i simfonijski orkestar u novu sezonu 2018./19.

I upravo na početku 2018. godine Bobićeva kćer i priznata violinistica Ruta Bobić nastupa uz uz znamenite Zagrebačke soliste s izvedbom djela svojega oca Davora Bobića "Koraci kroz Yad Vashem". Datum izvedbe poklapa se obilježavanjem spomena na žrtve Holokausta. Ruta Bobić je to djelo već bila izvela s Varaždinskim komornim orkestrom te Hrvatskim komornim orkestrom.

Od Londona do Moskve

Vodeći engleski lutnjist Matthew Wadswortha od Bobića je naručio Koncert za teorbu i gudače, a djelo bi trebalo doživjeti praizvedbu u Londonu 2019. godine. Iste te godine Bobić potpisuje ugovor s vodećom Moskovskom agencijom Berin Art Moscow - i već uvelike sklada klavirski koncert u stilu Prokofieva. Bobićeva djela, naravno, doživjet će svoju afirmaciju i na domaćem terenu. Koncert za marimbu i orkestar posvećen istaknutom hrvatskom udaraljkašu Filipu Merčepu bit će praizveden ove sezone u Osječkom HNK-u a nakpn toga izvecen uz pratnju Hrvatskog komornog orkestra pod ravnjanjem Mirana Vaupotića. 

U godišnjici Bobićevog jubileja njegovi će se autorski koncerti održati u Zagrebu, Osijeku, Varaždinu te na Osorskim glazbenim večerima. Tom prigodom Zagrebački solisti planiraju i snimanje dvostrukog  CD-a s Bobićevim djelima nastalim posljednjih 10 godina. Na već spomenutim Osorskim večerima sljedeće će se godine premijerno izvesti novo Bobićevo djelo "Amida" za soliste, naratora, zbor i gudače sa udaraljkama u okviru obilježavanja 70 godišnjice Izrael. U svakom slučaju, pred Bobićem je bogat skladateljski i izvođački period - a ne zaboravimo da će on i dalje voditi i Barokne večeri i studij tamburice. Varaždin je zahvaljujući ljudima poput Bobića prepoznat na svjetskoj mapi ozbiljne glazbe.

Komentari