Nastavlja se s revitalizacijom heljde, želi se zaštititi i "Kučanski koščićjak"

Objavljeno: 12.06.2015. 14:37

Zadnja izmjena: 22.03.2016. 14:07

Foto: Varaždinska županija

U organizaciji Upravnog odjela za poljoprivredu i zaštitu okoliša Varaždinske županije, a u suradnji s Udrugom za očuvanje tradicijske kulturne baštine Kučana i Zbelave „Hajdina“, Savjetodavnom službom te OPG Pocedulić, početkom prošle godine se krenulo, a ove godine nastavilo s revitalizacijom heljde.

Jedan od glavnih ciljeva ovog zajedničkog projekta je pronalaženje, prikupljanje i odabir izvornog sjemena, autohtonih i udomaćenih kultivara, za pokusnu sjemensku proizvodnju na području Varaždinske županije.

Shodno tome, danas se je na poljoprivrednim površinama OPG Pocedulić nastavilo sa pokusom iz prošle godine. Tokom prošlogodišnje akcije prikupljeno je 14 vrsta sjemena sa područja Varaždinske županije. Uz stručni nadzor i pokuse žele se utvrditi fenotipska i genotipska svojstva.

Osim prikupljenih uzoraka pojedinih proizvođača sa našeg kraja, posijao se i kultivar heljde – Bednja 4n, koja je ovdje obitavala sedamdesetih godina 20 stoljeća. Krajnji cilj projekta je imati registrirane održivače sorte, a sjeme upisati na sortnu listu.        

Isto tako treba spomenuti i pohvaliti angažman obitelji Pocedulić, koja se je aktivno uključila u projekt revitalizacije proizvodnje sjemena hajdine. Upravo kroz taj projekt želimo OPG Pocedulić, afirmirati kao nositelja proizvodnje sjemena heljde na području sjeverozapadne Hrvatske.

Obiteljsko gospodarstvo Pocedulić trenutačno obrađuje više desetaka ha poljoprivrednih površina. Na predmetnim površinama u većoj mjeri se proizvodi heljda. Zaboravljena kultura, koja polako pronalazi svoje mjesto, i to upravo onakvo kakvo joj je pripadalo prije više desetaka godina. Na gospodarstvu su aktivni svi članovi obitelji, koji ujedno i isključivo svoju egzistenciju ostvaruju iz navedene proizvodnje.

Posebno treba naglasiti i spomenuti da je gospodarstvo aktivno uključeno u zaštitu proizvoda „Kučanski koščićjak“ oznakom jamstvenog žigom pri Zavodu za intelektualno vlasništvo. OPG Pocedulić je i jedan od osnivača udruge za očuvanje tradicijske kulturne baštine Kučana i Zbelave "Hajdina".

Komentari