Natalija Martinčević: Varaždinsko kazalište zaslužilo je nacionalni status

Piše: eVarazdin.hr

Objavljeno: 20.09.2013. 11:44

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:30

- Varaždinsko kazalište zaslužilo je dobivanje nacionalnog statusa unatoč pojedinim kritikama koje su stigle na prijedlog izmjena i dopuna Zakona o kazalištu, odnosno činjenicu da bi po tom prijedlogu varaždinsko kazalište dobilo taj status - istaknula je na konferenciji za novinare, na kojoj je predstavljen program obilježavanja 140. obljetnice varaždinskog HNK-a, saborska zastupnica i zamjenica varaždinskog gradonačelnika Natalija Martinčević.

Podsjetivši na tradiciju staru 140 godina i značenje varaždinskog kazališta za cijelu regiju, Martinčević je najavila da će sljedeće srijede u Saboru u ime kluba HNS-a govoriti o tom prijedlogu Zakona, ali i lobirati za njega među svim saborskim zastupnicima koji dolaze iz sjeverne Hrvatske, uključujući i oporbene iz HDZ-a.

Obljetnica otvorenja kazališne zgrade obilježit će se u utorak, 24. rujna, a kako je pojasnila redateljica svečanosti Ksenija Krčar, u scenskoj svečanosti pod nazivom "San u kazalištu" sudjelovat će cjelokupni ansambl varaždinskog HNK-a, potpomognut mladim varaždinskim glumcima.

Rekonstrukcija povijesti i tradicije kazališne zgrade, s primjesama fantazije, održat će se u foajeu Koncertne dvorane, na mjestu na kojem je prije 140 godina održana prva scenska svečanost u varaždinskom teatru.

Proslavi ove vrijedne obljetnice pridružit će se i sve ostale varaždinske kulturne institucije: prigodne izložbe najavili su Gradski muzej u suradnji s Državnim arhivom, Koncertni ured i Galerijski centar,Gradska knjižnica i čitaonica „Metel Ožegović“ izdat će monografiju, dok Zavod za znantveni rad u Varaždinu HAZU-a organizira niz predavanja o zgradi HNK-a. Uz njih, Hrvatska pošta pripremila je posebnu poštansku dopisnicu i prigodni poštanski žig.

Komentari