svirači varaždinci

Ne propustite koncert Varaždinskog tria u varaždinskom kazalištu ovog četvrtka

Objavljeno: 26.02.2024. 10:54

Zadnja izmjena: 26.02.2024. 10:54

Na inicijativu pijaniste Davora Brđanovića, kojoj su se s puno entuzijazma priključili violinistica Ivana Šambar i violončelist Matej Ilčić, formiran je u Varaždinu 2023. godine klavirski trio te nazvan - Varaždinski trio - s obzirom na to da ga čine svirači Varaždinci.

Koncert će se održati 29. veljače u Velikoj koncertnoj dvorani HNK u Varaždinu u 20 sati. Cijena ulaznice je 5€ te će se moći kupiti na blagajni HNK i na ulazu prije početka koncerta.

Na hrvatskoj, napose varaždinskoj glazbenoj sceni, primjetan je prostor za kontinuirano i promišljeno djelovanje ansambla ovog tipa i glazbenog sastava (klavir, violina, violončelo) kako u približavanju mnogobrojnih majstorskih djela svjetske literature iz područja tako i predstavljanju poznatih i manje poznatih (ili tek napisanih) djela hrvatskih autora različitim domaćim i inozemnim publikama. Navedenu će misiju, vjerujemo, ovaj ansambl uspješno ostvarivati što će ga s vremenom koje je pred njim uvrstiti među nezaobilazne dionike glazbenog života Varaždina i Hrvatske.

Davor Brđanović

Glazbeno obrazovanje Brđanović je započeo u rodnom Varaždinu gdje je završio osnovnu (A. Hrain) i srednju (O. Vojvoda) glazbenu školu. Klavir je diplomirao 1990. na Muzičkoj akademiji u Zagrebu (H. Gusek). Doktorat znanosti u polju Odgojnih znanosti stekao je 2016. na Učiteljskom fakultetu u Zagrebu (R. Miljević-Riđički; K. Koprek).

Osim nagrada na Hrvatskom (1. nagrada) i Jugoslavenskom (3. nagrada) natjecanju (klavir) učenika i studenata muzike (1985.), Brđanović je dobitnik tri godišnje nagrade Ministarstva znanosti i obrazovanja najuspješnijim hrvatskim odgojno-obrazovnim radnicima (2019.; 2021.; 2023.). „Nagrada Ivan Filipović“ Republike Hrvatske dodijeljena mu je za značajna ostvarenja u odgojno-obrazovnoj djelatnosti u području znanstvenog i stručnog rada u 2020.

Ivana Šambar

Ivana Šambar rođena je u Varaždinu gdje je i završila svoje osnovnoškolsko i srednjoškolsko glazbeno obrazovanje. Violinu je diplomirala 1996. na Muzičkoj Akademiji u Zagrebu u klasi prof. S. Kuzmina. Članica je Simfonijskog orkestra HRT-a od 1997. U Varaždinskom komornom orkestru svira od njegovog osnutka (1994.), trenutno kao vođa drugih violina - a povremeno sudjeluje i u manjim solističkim ulogama. Sudjelovala je u radu Varaždinskog gudačkog seksteta.

Matej Ilčić

Violončelist Matej Ilčić rođen je 1995. u Varaždinu. U rodnom je gradu završio osnovnu i srednju glazbenu školu u klasi prof. Darija Milkovića. Violončelo je diplomirao na Umjetničkoj akademiji u Splitu, u klasi prof. Mihovila Karuze.

Tijekom školovanja sudjeluje na mnogo seminara, projekata i natjecanja. Svirao je kao solist uz pratnju Varaždinskog komornog orkestra te s Orkestrom hrvatske glazbene mladeži. Osvojio je nagrade, među kojima I. nagradu na regionalnom natjecanju učenika i studenata glazbe i plesa komornih sastava u kategoriji klavirskih tria, I. nagradu na državnom natjecanju komornih sastava u Opatiji, III. nagradu na regionalnom natjecanju u Velikoj Gorici. 2017. godine nastupa s gudačkim kvartetom na ciklusu mladih glazbenika Vinko Lesić pod vodstvom prof. Evgenije Epstein.

Komentari