osvrt

Video - Vudrag o redovnicima: Varanje na materijalu je ispod svake časti, žrtve toga su drugi umjetnici

O skulpturama redovnika, u kojima je dio javnosti vidio bivšeg gradonačelnika Ivana Čehoka, za RTL Direkt se po prvi put očitovao i širom Hrvatske cijenjeni varaždinski umjetnik Nikola Vudrag.
Objavljeno: 29.10.2021. 09:24

Zadnja izmjena: 29.10.2021. 09:29

Nakon što su u javnosti izazvale brojne reakcije, skulpture redovnika u kojima je dio javnosti vidio bivšeg gradonačelnika Ivana Čehoka, Grad Varaždin je odlučio ukloniti, a sada se o njima za RTL Direkt po prvi put očitovao i širom Hrvatske cijenjeni varaždinski umjetnik Nikola Vudrag.

Podsjetimo, govoreći o uklanjanju skulptura redovnika, Grad Varaždin izvijestio je o nalazu vještačenja, koje je, kako su napisali - pokazalo kako skulpture nisu izrađene od materijala koji je dogovor u ugovoru. "Konkretntije", tada su napisali, "Skulpture nisu izvedene u kamenu St. Margarethen iz Dolomita već su izvedene u poliesteru tehnikom lijevanja i 'punjene nekim drugim materijalom''.

Gostujući u prilogu RTL Direkta, varaždinski umjetnik Nikola Vudrag također je istaknuo nepoštivanje ugovora kao najveći problem - veći od "koketiranja sa sličnošću bivšem gradonačeniku".

- To koketiranje sliči li ili ne najmanji je problem u situaciji gdje se otkrilo kako je kipar varao na materijalu, što je ispod svake časti - rekao je Nikola Vudrag, dodajući kako, nažalost, od jednog kipara koji napravi krivu stvar, njih deset mora čekati nekoliko godina da bi se nešto opet moglo raditi.

Glavni problem i rješenje

Glavni problem i rješenje Vudrag vidi u sljedećem: "Smatram da bi svaki umjetnik i kipar koji se misli baviti javnim spomenikom trebao sjesti sam sa sobom i razmisliti hoće li se baviti javnom skulpturom ili će se baviti galerijskim radovima. Javna skulptura ima standarde koji se moraju poštovati. Nažalost, od jednog kipara koji napravi krivu stvar, nas deset mora čekati par godina da se to zataška kako bi mogli ponovno raditi", zaključio je umjetnik.

Komentari