vino na granici

Idući tjedan nova izložba u Gradskom muzeju, donosimo detalje

Objavljeno: 10.11.2023. 09:55

Zadnja izmjena: 10.11.2023. 09:55

U sklopu Srijede u Muzeju otvara se izložba pod nazivom Vino na granici / Vino na meji, nastala u suradnji triju hrvatskih i triju slovenskih arhiva: Državnog arhiva u Varaždinu, Državnog arhiva za Međimurje, Državnog arhiva u Zagrebu, Pokrajinskog arhiva Maribor, Zgodovinskog arhiva Celje i Zgodovinskog arhiva na Ptuju.

Tema je vezana uz povijest vinogradarstva i vinarstva u hrvatsko-slovenskom pograničnom području, a ilustrirana je kroz oko 150 izložaka raznovrsnoga arhivskoga gradiva od 15. do druge polovice 20. stoljeća objedinjenih na fotografijama na 20-ak plakata. Izložba je strukturirana na etape uzgoja vinove loze i proizvodnje vina kroz poglavlja. Među izlošcima su srednjovjekovne isprave kojima su regulirani vlasništvo nad zemljom i uvjeti obrade vinograda, zatim katastarski planovi vinogradarskih posjeda, panoramske fotografije vinograda i vinogradarskih radova i slično.

Od gradiva Državnog arhiva u Varaždinu izdvajaju se: pregled prihoda i izdataka Grada Varaždina za 1570., registar gornice imanja Križovljan iz 1639., zapisnik krapinskog Društva umjerenosti iz 1849., upisnik krčmara i gostioničara Grada Varaždina iz 1890. te fotografska dokumentacija posjeda Seketin obitelji Puttar i Vinarije ZPPK-a Varaždin.

Izložba je postavljena za razgled od 15. studenog do 26. studenoga i svojevrsni je uvod u veliku tematsku izložbu Gradskog muzeja Varaždin pod nazivom Bistra kaplja vrednija od zlata, posvećenu vinu i povijesti vinogradarstva na varaždinskom području, koja se otvara u prosincu ove godine.

Komentari