bila je to bogata subota

Orguljaš s milijunskom publikom jučer je izvrsno spojio Bachovu glazbu s vrhunskom poezijom

Objavljeno: 24.09.2017. 11:21

Zadnja izmjena: 24.09.2017. 11:21

Prva festivalska subota 47. Varaždinskih baroknih večeri donijela je bogati program - od kojih se možda najviše izdvaja koncert mađarskog orguljaša Xavera Varnusa, čije su nastupe dosad vidjeli milijuni ljubitelja barokne glazbe.

Varnus je zajedno s glumcima varaždinskog HNK-a Zdenkom Brlekom i Ljiljanom Bogojević poklonio publici u katedrali iznimno zanimljivu glazbeno književnu večer pod nazivom "Čovjek je ovdje nedostatan za ljubav". Za varaždinsku publiku ujedinio je stihove mađarskog pjesnika Janosa Pilinszkog, u prijevodu ravnatelja Mađarskog kulturnog instituta u Zagrebu Dinko Šokčević.

- Janos Pilinszky jako je volio Bacha. Ja sam zavolio Bacha ne u njegovom izvornom obliku, nego kako se na njega gledalo u 19. stoljeću, kao u jednom ogledalu poput druge slike koja se zrcali, a preko Pilinszkya gledam njega u njegovom zrcalu.  U bilo kojem ogledalu gledali Bacha on ostaje J. S. Bach. - naglasio je Varnus, koji iza sebe ima brojne nastupe pred nekoliko milijuna obožavatelja, 50-tak snimljenih albuma i nekoliko objavljenih knjiga. Osim iznimnog Varnusovog pjesničko-glazbenog nastupa, ljubitelji barokne glazbe imali su priliku vidjeti koncerte ansambla Marquise iz Budimpešte u dvorcu Trakošćan i u Remetincu kraj Novog Marofa te otvorenje izložbe hrvatskih i mađarskih keramičara u galeriji Kerameikona u Varaždinu. Danas je na redu prijepodnevni koncert uz baroknu kavu u palači Sermage, a u 20 sati u katedrali očekuje nas nastup zbora i orkestra Panonske filharmonije iz Pečuha.

Komentari