od stoljeća sedmog

FOTO Ovaj mađarski Hrvat i doktor povijesti napisao je uistinu monumentalnu knjigu o našem narodu

Objavljeno: 28.09.2017. 20:07

Zadnja izmjena: 28.09.2017. 20:21

Foto: Željko Porobija

Dinka Šokčevića poznaju ljubitelji Varaždinskih baroknih večeri prije svega kao ravnatelja Mađarskog instituta u Zagrebu i osobu koja je marljivo radila na ostvarenju ideje da njegova rodna zemlja bude ovogodišnji partner baroknog festivala.

No, malo njih zna da se radi o vrlo stručnom povjesničaru, iza kojega je i zavidna sveučilišna karijera. Njegovo vjerojatno ključno historiografsko djelo jest "Hrvatska od stoljeća 7. do danas" koju je izvorno napisao na mađarskom. Sada se ono konačno pojavilo i u hrvatskom prijevodu.

- Nisam ga ja preveo zbog nedostatka vremena, dao sam nekolicini prevoditelja. - objašnjava nam smireno Šokčević nastanak ovog vrijednog i monumentalnog izdanja. Predstavljeno je večeras u galeriji Kerameikon, a s obzirom da je dio popratnog programa Baroknih večeri govorio je direktor festivala Davor Bobić.

- Mi ga pozivamo da dođe na sveučilište Sjever, a on sad može razmisliti. - izjavio je Bobić, upućujući na činjenicu da Šokčeviću sljedeće godine istječe mandat u Mađarskom institutu. U predstavljanju djela sudjelovao je i varaždinski pjesnik Ernest Fišer. Radi se svakako o vrlo ozbiljnom štivu, o knjizi koju bi na svojoj polici trebao imati svaki studiozniji proučavatelj naše povijesti - i vjerujemo da će naići na odaziv znanstvene i šire javnosti.

Komentari