uskoro!

Ove godine na poznatom Jurica Murai natjecanju čak 130 pijanista iz cijelog svijeta

Objavljeno: 16.04.2024. 09:29

Zadnja izmjena: 16.04.2024. 09:29

Foto: Glazbena škola Varaždin

Međunarodno natjecanje pijanista Memorijal Jurica Murai & Murai Grand Prix započelo je u Glazbenoj školi u Varaždinu 2015. godine zajedno sa međunarodnim natjecanjem puhača.

Ove godine natjecanje će se održati u Glazbenoj školi u Varaždinu od 18. do 23. travnja 2024. godine. Natjecatelji iz Velike Britanije, Mađarske, Njemačke, Austrije, Poljske, Turske, Češke, Slovačke, Srbije, Bosne i Hercegovine, Portugala, Kine, Nizozemske, Slovenije i Hrvatske samo su neki od sudionika koji su do sada sudjelovali na natjecanju, a ove godine na Natjecanju sudjeluje 130 natjecatelja iz 22 zemlje, od čega je čak 31 kandidat u najprestižnijoj kategoriji, Grand Prix kategoriji Natjecanja. Natjecatelje i ove godine ocjenjuje ocjenjivački sud sastavljen od 5 eminentnih međunarodnih pedagoga i pijanista, Jean Francois Antoniolia, Katarine Krpan, Jasminke Stančul, Giuseppea Devastata i Francesce Vidal.

Na posljednji dan natjecanja, u utorak 23. travnja 2024. godine održat će se završni koncert i svečana dodjela nagrada pobjednicima natjecanja. Koncert će se održati u Velikoj koncertnoj dvorani Glazbene škole u Varaždinu s početkom u 19 sati, a ulaz na koncert je slobodan.

'Natjecanje kao odskočna daska'

Ovo se bienalno natjecanje održava u baroknoj palači Erdödy u kojoj je sjedište Škole. Škola sa svojom dugogodišnjom tradicijom djelovanja od 1828. promiče glazbeno obrazovanje te značajno obogaćuje kulturni život Varaždina. Glazbena škola u Varaždinu osnovala je ovo natjecanje sa ciljem razvoja umjetničkog talenta učenika, mladih profesionalnih glazbenika, kako bi doprinijela promoviranju pijanističke glazbe, razvoju umjetničkog djelovanja mladih nadarenih glazbenika, međunarodne kulturne suradnje i razmjeni iskustava, te turističkoj promociji Varaždina.

- Iznimno velik broj kandidata svake godine samo je dodatna potvrda prestiža ovog natjecanja koje mladim i talentiranim pijanistima može poslužiti kao "odskočna daska" u daljnjoj karijeri. Natjecanje je postalo privlačno za brojne natjecatelje širom svijeta, steklo je velik ugled i postalo članom Alink-Argerich fondacije. Alink-Argerich fondacija neprofitna je organizacija koja pruža bitne informacije o međunarodnim pijanističkim natjecanjima diljem svijeta, prati većinu njih i pruža korisnu pomoć organizatorima natjecanja i nudi smjernice svim uključenim stranama - navode iz Glazbene škole.

Komentari