deset lokacija

Evo koje programe donose naši muzeji povodom ovogodišnje 'Noći muzeja'

Program u Gradskom muzeju Varaždin počinje u 18 sati, a možete razgledati oko 1100 izložaka...
Objavljeno: 23.01.2024. 08:21

Zadnja izmjena: 23.01.2024. 08:40

Foto: Arhiva

Hrvatsko muzejsko društvo organizira devetnaesti put manifestaciju Noć muzeja, koja će se održati u petak 26. siječnja 2024. godine, u suradnji s brojnim hrvatskim muzejima i drugim baštinskim, znanstvenim i obrazovnim institucijama, a nastavno navedeni muzeji i ustanove s područja Varaždinske županije također su se uključili.

  • Gradski muzej Varaždin

Program počinje u 18 sati, a možete razgledati oko 1100 izložaka koji svjedoče o društvenom, gospodarskom i kulturnom životu i povijesti Varaždina predstavljenih kroz ambijentalne cjeline od renesanse do secesije te posebno izložene zbirke povijesnih predmeta, cehova, stakla, keramike, satova, oružja, kamenih spomenika; jedna soba posvećena je uglednom slavistu Vatroslavu Jagiću, rođenom Varaždincu.

  • Muzej hrvatskog vatrogastva u Varaždinu

Glavno događanje od 17 sati će biti otvaranje izložbe kojom se predstavlja dosadašnji rad Muzeja: izložbe, radionice, predavanja i druga događanja koja je do sada posjetilo preko 20.000 građana, a ove godine obilježava se i 10. obljetnica otvaranje obnovljenog postava.

  • Muzej planinarstva u Ivancu

Od 19 sati očekuje vas otvorenje izložbe „Letters“ Roberta Gečeka, razgled skulptura Darija Horbeca i Željka Ilića te fotografija Zorana Stanka, zabavna potraga za slovima za najmlađe te tradicionalno druženje uz planinarsku vatru HPD-a „Ivančica“, pečenje jegera i kušanje domaćih specijaliteta Društva „Maska“.

  • Memorijalni centar Domovinskog rata Ivanec

Tijekom programa, koji počinje u 18 sati i traje do ponoći, kroz više će aktivnosti biti predstavljena povijest Ivanca iz doba Domovinskog rata. Uz stručnu predavanje educiranih predavača, domaćini će biti i učenice koje pohađaju centar izvrsnosti Varaždin, a članovi Ivanečkog kluba kolekcionara predstavit će se s eksponatima vezanim uz 80-e i 90-e godine prošloga stoljeća, poput zbirke novaca

  • Muzej grada Ludbrega

Muzej grada Ludbrega i Centar za kulturu i informiranje „Dragutin Novak” pridružuju se ovogodišnjoj Noći muzeja pod nazivom NOĆ OTVORENIH VRATA od 18 do 21 sat. Posjetitelji će imati priliku besplatno razgledati Arheološki park Iovia i okušati se u rimskim društvenim igrama na ploči, s naglaskom na igru mlin.

  • TKIC – Dom Kulture u Lepoglavi

Na izložbi s početkom u 18 sati pa sve do ponoći će biti prikazane kreacije studenata Tekstilno-tehnološkog fakulteta iz Zagreba s detaljima lepoglavske čipke, zatim metalne haljine s aplikacija lepoglavske čipke i tijare izrađene od metaliziranog konca autorica Snježane Varović te barokna bluza od čipke i svečana haljina Boris Pavlina kao i replike povijesnih kostima s originalnom lepoglavskom čipkom.

  • Zavičajni muzej Varaždinske Toplice

Posjetiteljima programa predstavit će se sedreni povijesni plato s fortifikacijskim zidom s zanimljivim povijesnim i arheološkim podacima vezanima uz kapelicu sv. Duha s početkom u 19 sati.

  • Dvor Trakošćan

Program počinje u 18 sati otvorenjem izložbe slikara Viktora Šipeka, a nakon toga slijedi solistički koncert studenta trube Music Art Education i studenata trube Umjetničke Akademije iz Graza u Polivalentnoj dvorani. U 20 sati održat će se audiovizualni perdormans 'Suđenice', a nakon toga i koncert komorne glazbe studenata trube Music Art Education i studenata trude Umjetničke Akademije iz Graza i sopranistice Emili Špac. Uz to, program će biti popraćen humanitarnom akcijom 'Zalog nade' u organizaciji Rotary cluba Trakošćan.

  • Župna crkva sv. Martina biskupa u Donjoj Voći

Od 17 do 18 sati održat će se predavanje Vlaste Zajec iz Instituta za povijest umjetnosti, o umjetničkom sadržaju i povijesti crkve sv. Martina biskupa

  • Etno kuća i virtualna zagorska hiža u Gornjoj Voći

Članovi KUD-a Voća će izvoditi uprizorenje starih običaja i radionice vezane uz temu starih običaja, - predstavljanje virtualnog sadržaja zagorske hiže od strane mladih članova KUD-a Voća, - dječje radionice starih voćanskih igara, - kazivanje i čitanje narodnih priča voćanskog kraja i okolice.

Komentari