koncerti u više gradova

Panonska filharmonija i dirigent koji zna uzeti i violončelo u ruke jučer oduševila ljubitelje baroka

Objavljeno: 25.09.2017. 09:39

Zadnja izmjena: 25.09.2017. 09:40

Još je jedan bogati dan Barokni večeri iza nas. Započeo je koncertom u palači Sermage uz baroknu kavu i ansambl Marquise s izvođačima odjevenim u povjiesne kostime.

Koncert je krenuo s Monteverdijem, a slušatelji su onda prošli glazbeno putovanje od Italije do Engleske, da bi završili mađarskim "cvjetnim pjesmama i plesovima" iz 18. i 19. stoljeća.

Finski dirigent mađarskog podrijetla

Navečer je u Katedrali nastupio Zbor i orkesta Panonske filharmonije iz Pečuha. Izveli su djelo "Harmonia Caelestis" mađarskog skladatelja Pala Esterhazya, koje kombinira poznate liturgijske melodije s napjevima pučkog pjevanja, a u drugom dijelu Telemannovu Suitu u D duru. 

- Čuli smo puno lijepih impresija s Varaždinskih baroknih večeri i znamo da ovdje nastupaju najbolji orkestri svijeta, stoga se osjećamo počašćenima što imamo priliku nastupiti na festivalu. -, otkrio je prije početka koncerta dirigent Tibor Boganyi, inače jedan od najzanimljivijih i najnadarenijih članova generacije finskih dirigenata, iako je mađarskog podrijetla, koji nerijetko dirigentsku palicu zamijeni i violončelom.

U baroknoj je glazbi sinoć imala priliku uživati i publika u Križevcima, te Varaždinskim Toplicama. Večeras su na programu 47. Varaždinskih baroknih večeri dva koncerta-u Franjevačkoj crkvi u 19.30 nastupaju glazbenici Baroknog brass ansambla Santores pannoniae iz Budimpešte, a u 21 sat u Starome gradu Istvan Konya na lutnji.

Komentari