životni stil dostojan europe

Ples i igre na sreću bile su stil života nekadašnjih Varaždinaca, a ovo je bila omiljena igra

P. Puhmajer

Objavljeno: 02.01.2018. 19:03

Zadnja izmjena: 02.01.2018. 19:03

Iako je doba godine obilježeno dobrim zabavama, plesovima i druženjem uz obilje hrane i pića polako iza nas, ipak ćemo iskoristiti priliku da vam ukratko približimo nekadašnji zabavni životni stil Varaždinaca, koji su se uvijek voljeli dobro provesti uz ples, hranu i piće, a plesovi su bili tako česti da se u to uplela i carica Marija Terezija.

Varaždinci su u 18. stoljeću zaista voljeli plesati pa su se osim u salonima brojnih plemićkih palača, pokraj kojih svakodnevno prolazimo, plesovi i druženja održavala i u  brojnim tadašnjim krčmama i kavanama, a organizirali su ih trgovci, obrtnici i plemići među kojima je grof Petar Sermage prednjačio u organizaciji i zaradi od plesova u dvoranama svoje šarene palače koja se još uvijek nalazi na Stančićevom trgu. 

Zanimljivo je da su Varaždinci tako često organizirali plesove da je čak i Marija Terezija reagirala i donijela zakon prema kojem su svi posjetioci plesova morali plaćati određeni iznos u korist gradske bolnice tako da se ovom hedonističkom načinu života nametnulo i socijalno obilježje. 

Poguban Lonac sreće...

No, Varaždince je privlačila i drugačija vrsta zabave koja je nerijetko pojedince stajala i čitave imovine, a to su javne igre na sreću, popularne nekad i danas. Naime, igra lutrije ili tombole koju su naši građani toliko voljeli, u Varaždinu se zvala Lonac sreće gdje su pojedinci nudili svoju imovinu koju bi često taj lonac 'progutao', a oni koji taj dan nisu imali sreće ostali bi bez svega pa se čak i žalili gradskom poglavarstvu da nemaju od čega živjeti. 

Kako god, Varaždinci su ipak uživali u svojem životnom stilu koji je često bio nadopunjen i putujućim kazališnim družinama koje su dolazile uglavnom iz njemačkih krajeva i koje su plemići ugošćivali u svojim raskošnim palačama poput Franje Patačića u svojoj uglovnici. 

Napoljetku, sve je to bio odraz suvremenog načina života tadašnje europske mode velikih centara u kojima su naši plemići često boravili i u naš mali Varaždin donosili posljednje krikove modernog načina života. 

 

 

Komentari