'žene nose svijet'

Popularna izložba iz dvorca Trakošćan preselila u Sloveniju, otvorila ju grčka princeza

Objavljeno: 26.01.2024. 08:07

Zadnja izmjena: 26.01.2024. 08:07

U galeriji Posavskog muzeja u Brežicama u Sloveniji otvorena je gostujuća izložba u američke fotografkinje Lekhe Singh pod nazivom „Žene nose svijet“. U izložbi, koja od 2023. godine putuje Europom, sudjelovali su Musée de l’Homme u Parizu te Dvor Trakošćan iz kojeg je izložba i pristigla u Brežice.

Lehka Singh, autorica, putuje svijetom, fotografira i snima filmove već više od 25 godina, a njezini radovi pričaju o iskustvima koja dijele ljudi diljem svijeta, od prepunih gradova do malo poznatih mjesta koja su obilježena siromaštvom i pustoši. U prvi plan stavlja živote ljudi, kultura i mjesta i pri tome govori priču o njihovim životima.

Izložbom autorica želi odati počast ženama koje nose milijune kilograma milijunima kilometara daleko te za to nikad ne dobivaju zasluge. Izložbu su predstavili umjetnička producentica Carley Blackman-Yonkman i ravnateljica Posavskog muzeja Brežice, Alenka Černelič Krošelj. Skupu se obratila zamjenica načelnika Općine Brežice Mojca Florjanič, koja je istaknula snagu žene i njezino često zanemarivanje kroz povijest, ali i neprocjenjivu ulogu te ravnateljica Dvora Trakošćana Goranka Horjan. Izložbu je otvorila prijateljica umjetnice, Njezino kraljevsko visočanstvo Tatiana. Iako je grčka princeza, njezin je otac rodom Slovenac te je shodno tome iskoristila priliku da se zahvali što je mogla biti dio ovog događanja.

Komentari