DAN EUROPE

Povodom Dana Europe večeras u varaždinskom kazalištu predstava Kadišl i nebeski putnici

Objavljeno: 08.05.2022. 07:14

Zadnja izmjena: 08.05.2022. 07:14

Večeras, s početkom u 20 sati, u Velikoj koncertnoj dvorani HNK u Varaždinu, povodom Dana Europe, održat će se predstava Kadišl i nebeski putnici, hommage stradalim Židovima u Hrvatskoj tijekom 2. svjetskog rata. Predstavi će nazočiti i gradonačelnik Grada Varaždina dr. sc. Neven Bosilj.

U zapisima pod naslovom Kadišl i nebeski putnici, govori se o stradanjima Židova u Hrvatskoj tijekom Drugog svjetskog rata, u doba režima NDH. Tada su Židovi, bez obzira na spol i dob bili prvo označeni (žutom Davidovom zvijezdom), pa uhićeni, deportirani u logore i na kraju ubijeni. Jednostavnog jezika, bez ikakve patetike, uz suzdržane emocije, pratimo sudbine nevinih žrtava.

Predstava asocijativno prati zapise, tražeći iskre nade u rastućem beznađu i očaju. Male geste, tiha pomoć i sućut, suprotstavljeni su vladajućoj mašineriji smrti.

Četvero glumaca varaždinskog HNK: Elizabeta Brodić, Karlo Mrkša, Gordana Slivka i Zvonko Zečević, uz violončelista Mateja Ilčića, dočarat će doba u kojem je ljudskost bila na najvećoj kušnji. Predstava je nastala prema proznom djelu Jasminke Domaš, dramaturški ju je osmislila i režirala Sanja Ivić, autor glazbe je Davor Bobić, kostime je odabrala Žarka Krpan, a oblikovatelj video projekcija je Zlatko Milec.

 

Komentari