KINO U KORONI

„Povratak u kino“ i u Domu kulture Grada Preloga

Objavljeno: 27.08.2020. 18:23

Zadnja izmjena: 27.08.2020. 18:33

Hrvatski audiovizualni centar (HAVC), u suradnji s audiovizualnom zajednicom, pokrenuo je 20. kolovoza nacionalnu kampanju hrvatskog filma "Povratak u kino!" namijenjenu ponovnom privlačenju publike u kinodvorane. Tim povom će se u Domu kulture u Prelogu održati projekcija filmova "Šegrt Hlapić" i "Sonja i bik" u petak, 28. kolovoza, od 18,00 i od 20,00 sati. 

Nakon što je pandemija koronavirusa u kratkom vremenu promijenila filmsku industriju, te prisilila kina da zatvore svoja vrata, pri čemu je nacionalna Mreža neovisnih kinoprikazivača doživljela dramatičan pad gledanosti, namjera je HAVC-ova novog projekta programom hrvatskih filmskih uspješnica publiku pozvati da se ponovo vrati u kina, uz poštivanje svih mjera opreza. Za Nacionalnu medijsku kampanju "Povratak u kino!" angažirani su poznati autori koji su osmislili seriju imaginarnih filmskih najava nastalih interpretacijom sedam filmskih naslova.

"Domaća filmska industrija kroz tu akciju želi nam poručiti kako snaga sedme umjetnosti, raskoš filmske mašte i njezina opaka istinitost ne mogu nestati. Teško je nadomjestiti čaroliju filmske dvorane. Veliki filmovi nisu napravljeni za prikazivanje na džepnim telefonima", poručili su iz HAVC-a.

Riječ je o naslovima poput "Čudesne šume" u režiji Milana Blažekovića (1986.), "Kapetan Mikula mali" Obrada Gluščevića (1974.), "Šegrt Hlapić" redatelja Silvija Petranovića (2013.), "Servantes iz Malog mista" u režiji Daniela Marušića (1982.), te "Štefica Cvek u raljama života" (Rajko Grlić, 1984.), "Sretno dijete" (Igor Mirković, 2007.), "Sonja i bik" (Vlatka Vorkapić, 2012.), "Gosti iz Galaksije" (Dušan Vukotić, 1981.), "Posljednji Srbin u Hrvatskoj" (Predrag Ličina, 2019.) te kratki igrani film "Teleport Zovko" istog redatelja (2013.).

Kampanja je humanitarnog karaktera, a prihod od ulaznica bit će namijenjen restauraciji filma "Sedmi kontinent", zanemarenom remek djelu Dušana Vukotića kojem prijeti fizičko propadanje. Time će se javno upozoriti na zabrinjavajuće stanje filmskih kopija temeljnih djela hrvatske kinematografije te o važnosti inicijativa spašavanja antologijskih djela hrvatske kulture. 

Komentari