Predstava Dimnjačar danas gostuje u Novom Marofu

Objavljeno: 22.09.2013. 08:59

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:30

Monokomedija Mirka Keleka Dimnjačar u adaptaciji, režiji i izvedbi Ljubomira Kerekeša gostuje danas, 22. rujna u podne u Novom Marofu.

Po istom je tekstu 1994. snimljen i prvi varaždinski igrani film Da bi reč rekel. Glazbu je napisao Dragutin Novaković - Šarli, koji je i autor songova.

Dimnjačarske priče i dogodovštine ispričane jednostavnim jezikom jednostavnog čovjeka, gradirane bogatim lokalnim narodnim izričajem vrlo lako uspostavljaju komunikaciju s auditorijem.
Tako i protagonist ove monodrame neprestance mami iz gledateljstva salve smijeha, ne dopuštajući mu da se bar na čas odmori. A specifičan i simpatičan prostački humor omogućuje mu i izravan odaziv, jer se dotiču eksplicitno i nekih lokalnih frustracija i osoba.

Zanimljivost ove predstave je u tome što izvedba varira u duljini, ovisno o raspoloženju publike i osobnoj procjeni glumca. Najkraća izvedba Dimnjačara trajala je dvije minute, a najduža sat i trideset i pet minuta.

Kerekeš dodaje i da: ”Postoji prilagodba u interpretaciji s raznim improvizacijama jer svako vrijeme, prije svega gledamo iz vladajuće strukture, za malog čovjeka nosi svoj križ. O tom malom čovjeku, kakav je uostalom i sam, progovara dimnjačar Štijef. Svi podjednako imamo pravo zaurlati ili uprti prstom, bez obzira vladali ili ne ili bili mali ili veliki.”

Predstava je premijerno izvedena 1992. godine, a od tada je imala više od tisuću izvedbi na mnogobrojnim gostovanjima i festivalima. Godine 1993. dobila je Grand Prix Festivala smijeha u Puli, a 1996. Nagradu grada Županje na Festivalu glumca.

Komentari