KUD 'Marof' putuje u Pazin

Predstava “Ogledi“ zastupa Varaždinsku županiju na Festivalu kazališnih amatera

Objavljeno: 29.03.2016. 17:10

Foto: KUD Marof

Dramsko - scenska igra “Ogledi“ Kulturno umjetničkog društva “Marof“ upućena je na državnu razinu Festivala kazališnih amatera...

Podsjećamo, dramska družina KUD-a „Marof“ predstavila se izvedbom dramsko-scenske igre „Ogledi“ na VIII. županijskoj smotri kazališnih amatera Varaždinske županije.

Izvele su je Marta Černi, Lidija Zečević, Lucija Ljubek i Jelena Neuberg. Veliki doprinos u prikupljanju, transportu i postavi elemenata scenografije dramsko-scenske igre dala je Marica Černi.

- Dramsko-scenska igra „Ogledi“ prikazuje predsvadbeni običaj novomarofskog kraja koji je uslijedio nekoliko dana nakon prošnje ili snoboka, a čiji su glavni akteri bile žene tj. majke budućih mladenaca. Mladićeva majka dolazila je u kuću buduće snahe ogledati djevojku te njezin  miraz, prvenstveno tekstilne predmete. Ukoliko se mladićevoj majci djevojka nije svidjela moglo je doći i do odustajanja od ženidbe. – pojasnio je prof. Tibor Martan, autor teksta i redatelj dramsko-scenske igre.

Ineče, dramsko - scenska igra „Ogledi“ imala je svoje prvo javno predstavljanje krajem prošle godine prigodom obilježavanja 35. obljetnice osnivanja KUD-a „Marof“.

Presudila kvaliteta

“Ogledi“ su tada lijepo prihvaćeni od javnosti, a kvalitetu dramsko-scenske igre prepoznala je i selektorica Hrvatskog sabora kulture Dubravka Crnojević koja je na VIII. županijskoj smotri kazališnih amatera Varaždinske županije predstavu izabrala za državnu razinu Festivala kazališnih amatera koji će se u svibnju ove godine održati u Pazinu.

U obrazloženju svoje odluke selektorica Dubravka Crnojević istaknula je i pohvalila vrijednost dramskog teksta, jednostavnost i upečatljivost scenografije te prirodnost scenskog pokreta.

Komentari